HDZ-ovac usmrtio čovjeka pa pobjegao, dobio godinu zatvora. "Mislio sam da je jelen"

Screenshot: Provjereno/Google Street View

RAVNATELJ županijskih cesta Virovitičko-podravske županije i virovitički HDZ-ovac Bruno Perkec jučer je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer je usmrtio biciklista i pobjegao s mjesta nesreće.

Perkec je na prvom suđenju bio oslobođen krivnje i tvrdio je da je mislio da je naletio na jelena. Na drugom suđenju je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali je i ta presuda poništena.

"Okrivljeniku je izrečena kazna zatvora od jedne godine u koju se uračunava vrijeme uhićenja i dovođenja u pritvorsku policijsku jedinicu od 9. rujna 2017. od 14:19 sati do 10. rujna 2017. do 17 sati. U roku od 30 dana od objave presude sud je u obvezi izraditi pismeni otpravak odluke s obrazloženjem i poukom o pravnom lijeku", poručili su sa suda za Index.

Nesreća se dogodila 8. rujna 2017. oko 20 sati. Perkec je službenim autom naletio na biciklista, koji je na mjestu preminuo. Perkec je pobjegao s mjesta nesreće, a tijelo biciklista pronađeno je idućeg dana.

Odvjetnik: Nije bio pijan, biciklist nije imao reflektirajući prsluk

Njegov odvjetnik Berislav Živković za Index kaže da Perkec nije bio pijan u trenutku sudara, kako su pisali neki mediji. Napominje i da je službeni domjenak na kojem je Perkec bio završio 7 sati prije nesreće te da se sve dogodilo na dijelu ceste na kojem nije bilo javne rasvjete.

"Ni biciklist na sebi ni na biciklu nije imao reflektirajuće oznake zbog kojih bi bio vidljiviji u mraku", kaže.

"Perkec se javio policiji u jutarnjim satima, čim je čuo da se dogodila nesreća", kaže odvjetnik Živković i dodaje da je Perkec izrazio žaljenje. Čak je ponudio i da plati troškove sprovoda, ali obitelj stradalog je to odbila, kaže.

"Tražili smo rekonstrukciju koja bi pokazala što se moglo vidjeti i koliki je zaustavni trak. Sud je to odbio iako je i vještak rekao da nema ništa protiv. Rekonstrukcija bi pokazala na kojoj je udaljenosti moguće vidjeti neoznačenog biciklista na neosvijetljenoj cesti", rekao je odvjetnik.

Kaže da je Perkec pretpostavio da je naletio na neku životinju. "Na neku manju životinju, ne na jelena. Tamo je postavljen znak za opasnost od naleta na divljač, tu razne životinje pretrčavaju", rekao je odvjetnik Živković.

Perkecov odvjetnik je najavio žalbu na osuđujuću presudu. "Vidjet ćemo u pisanom otpravku presude što je sud napisao i tu ćemo kontrirati", rekao je.

Državni odvjetnik: Rekao je da je mislio kako je udario jelena pa je otišao

Index je nakon prve, oslobađajuće presude razgovarao s državnim odvjetnikom o slučaju.

"Stvar je u tome što je Perkec otišao s mjesta nesreće, rekao je da je mislio kako je udario jelena pa je otišao doma, tako da su mu drugi dan vadili krv. Rekao je i da je te večeri popio dvije boce piva. Mi smo proveli postupak kako treba. Zašto ga sutkinja nije osudila za djelo prometne nesreće s izazivanjem smrtne posljedice? Ne stoji tvrdnja da mi nismo mogli dokazati alkoholiziranost, mi smo mu pokušali dokazati alkoholiziranost, ali je vještačenje pokazalo da nije bio pijan. Sutkinja ima nalaz u spisu. E sad, ako je ona ljuta, što možemo, sve je utvrđeno. Zašto ga nije osudila? Ne znam zašto na nas prebacuje lopticu", rekao je za Index Romeo Waller.

"Rađeno je medicinsko vještačenje, utvrđeno je da je osoba poginula na mjestu prometne nesreće pa ne možete teretiti onog tko ju je izazvao za kazneno djelo nepružanje pomoći. Naime, za nepružanje pomoći možete teretiti nekog ako nije pružio pomoć osobi koja je ozlijeđena, a za Jurišića je utvrđeno da je preminuo na mjestu nesreće. To propisuje zakon", objasnio je Waller.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više