HDZ-ovac prijavljen zbog prijetnje 13 dana prije Ivoševića. Do danas nije optužen

Foto: Marko Lukunić, Miroslav Lelas/Pixsell

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu zaprimilo je 28. siječnja ove godine prijavu novinara Slobodne Dalmacije Vinka Vukovića protiv Vinka Zulima zbog prijetnje. Zulim je jedan od osnivača HDZ-a u Dalmaciji, godinama je vladao Općinom Seget, nedavno je neko vrijeme vegetirao u saboru. Krajem veljače Općinsko državno odvjetništvo dobilo je posebno izvješće omiške policije o ovom slučaju te pozvalo novinara Vukovića da dođe na razgovor, ali 11. travnja. Nije panika, neće posao pobjeći. Ukratko, od 28. siječnja do danas Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u slučaju Vuković/Zulim nije uradilo ništa. Ne ništa vrijedno spomena, nego ništa. 

Različita brzina u sličnim slučajevima 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zaprimilo je 10. veljače ove godine prijavu novinarke Slobodne Dalmacije Nikoline Lulić protiv Bojana Ivoševića zbog prijetnje. Ivošević je splitski dogradonačelnik u ostavci koju je podnio zbog toga što ga je ODO optužio za prijetnju urednici Lulić. Poznat vam je taj slučaj, danima se o njemu piše i govori. Državni odvjetnici bruse državnoodvjetničke principe, novinari splitskih dnevnih novina zaklinju se u neovisnost i beskompromisnost, a mnogi političari, pa i oni iz Zulimova HDZ-a, Ivoševićev način komunikacije nazivaju nedopustivim.

Naš pokušaj da od Državnog odvjetništva u Splitu ili Zagrebu doznamo otkud različita brzina u sličnim slučajevima razvukao se mimo uobičajene prakse. Umjesto nekoliko sati, čitav dan smo proveli pokušavajući dobiti Josipa Mršića, zamjenika općinske državne odvjetnice Biljane Puharić, ili barem Martinu Mihordin, glasnogovornicu Državnog odvjetništva u Zagrebu. Konačno, danas nam je kao odgovor stiglo ovo:

"Državno odvjetništvo, kao što Vam je poznato, daje informacije o fazi postupanja u određenom predmetu i o donesenoj državnoodvjetničkoj odluci u određenom predmetu, a ne potvrđuje primitak kaznenih prijava niti daje informacije iz sadržaja postupanja ponajviše kad se ono odnosi na fazu izvida ili istraživanje koje je, sukladno zakonskim odredbama, tajno ili je davanje informacija javnosti ograničeno.

Državni odvjetnici vele da se njihovo postupanje ne može pojednostaviti

Postupanje ovog državnog odvjetništva u dva predmeta, a nakon što je obavljen uvid u oba spisa predmeta, koja navodite ne može se pojednostaviti na način na koji ste to naveli u Vašem posljednjem pitanju budući da izvidi i istraživanje, radi prikupljanja relevantnih dokaza i podataka potrebnih za donošenje državnoodvjetničke odluke, ne ovise samo 'od datuma do datuma zaprimanja neke prijave ili obavijesti' već primarno ovise o sadržaju radnji koje se poduzimaju i sadržaju rezultata radnji koje je ili potrebno dodatno provjeriti u nekim predmetima ili su dostatne za donošenje državnoodvjetničke odluke, baš kao što je to opisano u Zakonu o kaznenom postupku. Naglašavamo kako je zakonom propisani rok za rješavanje prijave šest mjeseci. 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih izvida i istraživanja, prikupilo dovoljno dokaza za donošenje državnoodvjetničke odluke u jednom od predmeta za koji pitate te je o toj odluci objavilo priopćenje.

S obzirom da su u drugom predmetu za koji pitate u tijeku izvidi, odnosno postupanje ovog državnog odvjetništva radi utvrđenja svih okolnosti djela, ovo državno odvjetništvo će o donesenoj državnoodvjetničkoj odluci objaviti priopćenje.

Napominjemo, procesna prava oštećenika/podnositelja prijave, kao i osumnjičenika i okrivljenika, su jasno propisana u zakonskim odredbama slijedom čega smatramo da, prije medija, sudionici postupka trebaju ostvariti svoja zakonom propisana prava vezano za fazu izvida i istraživanja."

Državno odvjetništvo ili izviđačko društvo

Tako kaže splitsko Općinsko državno odvjetništvo, u kuloarima prozvano izviđačkim društvom jer skoro uvijek traju neki misteriozni izvidi.

E da, spominju naše posljednje pitanje. Evo kako ono izgleda: "Zašto je prijava Lulić protiv Ivoševića riješena i podignuta optužnica, a Vukovićeva protiv Zulima nije premda je podnesena ranije?"

U oba slučaja imaju novinare iste kuće koji tvrde da im se prijetilo i političare koje se tereti za prijetnje. U jednom je slučaju donesena odluka i podignuta optužnica, u drugom se tek priprema razgovor s čovjekom koji je prijavio prijetnje. Ne tvrdimo da ODO raspolaže istim dokazima u oba slučaja, nego da ih ne rješava istom dinamikom.

Jedan je riješio, a drugi prekrivaju izvidi, snjegovi i šaš.

Pročitajte više