SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

HDZ-ovac vodi općinu, rodilište i radi u DZ Metković. Evo što kaže Kujundžić

Foto: Frano Matic/PIXSELL

NAKON što smo pisali o ginekologu Živku Matušku koji je voditelj rodilišta u Metkoviću, radi u ginekološkoj ambulanti u Metkoviću, načelnik je Općine Neum u susjednoj BiH, radi u Domu zdravlja Neum i uz to je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH, sad se o njemu oglasilo i Ministarstvo zdravstva, koje nam je iznijelo netočne informacije.

>>HDZ-ovac vodi općinu u BiH, rodilište u Hrvatskoj i radi u dva doma zdravlja

Naime, poslali smo upit ministru zdravstva Milanu Kujundžiću tražeći ga da nam komentira činjenicu da dr. Živko Matuško istovremeno radi na toliko pozicija, a iz Ministarstva zdravstva su nam odgovorili da su odmah po našem upitu kontaktirali Dom zdravlja Metković i da isti DZ ima na raspolaganju tri ginekologa, što nije točno. Osim Matuška, u DZ-u Metković radi samo još jedan ginekolog, i to na pola radnog vremena.

"S obzirom da se članak odnosi na organizaciju rada u Domu zdravlja Metković, zatraženo je očitovanje ravnatelja Doma zdravlja Metković. Iz zaprimljenog očitovanja razvidne su realne poteškoće u osiguravanju kontinuirane zdravstvene skrbi u djelatnosti zdravstvene zaštite žena, ponajprije iz razloga neiskazivanja interesa na natječaje koji dom zdravlja redovito raspisuje. Dom zdravlja je na specijalizaciju uputio doktoricu, nakon što je tek završena specijalizantica dala otkaz i otišla u Opću bolnicu Dubrovnik, te se njezin povratak u dom zdravlja očekuje 2021. godine", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva za Index.

"Dr. Matuško nam je jedini ginekolog"

I dok s jedne strane priznaju problem u Metkoviću, Ministarstvo se opravdava da Metković ima dovoljan broj timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena. Također navode da u Metkoviću osim dr. Matuška, rade još dva ginekologa koja su povukli iz mirovine, što nije točno.

Naime, kako nam je jučer rekao ravnatelj DZ-a Metković Mihovil Štimac, osim Matuška, imaju samo još jednog ginekologa koji je u drugoj smjeni u pripravnosti rodilišta i radi pola radnog vremena u ambulanti.

"Dr. Matuško nam je jedini ginekolog, sreća je da ga imamo, nedajbože da nam se prehladi. Imamo i jednog ginekologa kojeg smo povukli iz mirovine, a koji je u drugoj smjeni u pripravnosti rodilišta. Imali smo još jednog ginekologa kojeg smo povukli iz mirovine, no on je nedavno imao infarkt tako da je odlučio da ne može više raditi.

Nama je stalno otvoren natječaj za ginekologa i ne znam što napraviti dok netko ne dođe živjeti i raditi u Metković. Na stranu ova tragedija, no nama je najveći problem nedostatak liječnika. Možda budemo bolje sreće u budućnosti, rekao sam i u Ministarstvu zdravstva da nam hitno trebaju liječnici pa ćemo vidjeti. Što se tiče dr. Matuška, njemu svaka čast. Ne znam kako on sve stiže. Mi bi voljeli imati i više ginekologa i pedijatara, no jedno su želje, a drugo je realnost", rekao je za Index Mihovil Štimac.

I dok se ravnatelj DZ-a Metković žali na nedostatak liječnika, Ministarstvo zdravstva Indexu je odgovorilo da je Mrežom javne zdravstvene službe za područje Dubrovačko-neretvanske županije u djelatnosti zdravstvene zaštite žena utvrđeno da je potrebno 10 timova. Navode i kako je prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 30. rujna 2018. godine, 10 timova i ugovoreno, od čega su dva tima predviđena Mrežom ugovorena za područje Metkovića.

Na jednog i pol ginekologa 11.000 žena u Metkoviću

"Za navedena dva tima opredijeljeno je 6.948 žena, dok je standard u navedenoj djelatnosti po timu 6.000 žena starijih od 12 godina. Broj osiguranih žena starijih od 12 godina je nešto više od 11.000 na tom području. Nadalje, prema podacima iz Hrvatskog znanstveno-statističkog ljetopisa u rodilištu Doma zdravlja Metković u 2016. godini bilo je 150, a u 2017. godini 97 uspješno dovršenih poroda, odnosno živorođene djece.

Doktor Matuško je kao specijalist ginekologije zaposlen u Domu zdravlja Metković od 2008. godine. Prema očitovanju ravnatelja Doma zdravlja Metković do sada nije bilo pisanih pritužbi na rad u navedenoj djelatnosti doma zdravlja. Drugi tim ginekologije je ugovoren s dva umirovljena doktora specijalista koji sukladno zakonskoj mogućnosti rade uz mirovinu po četiri sata. Slijedom navedenog, u skladu s očitovanjem Doma zdravlja Metković, uvažavajući realne poteškoće obzirom na geografske karakteristike područja, te udaljenost bolnica, zdravstvena skrb u djelatnosti zdravstvene zaštite žena osigurava se zdravstvenim kadrom koji je u ovom trenutku na raspolaganju", odgovorili su nam u Ministarstvu zdravstva.

Podsjetimo, jučer smo razgovarali s dr. Matuškom kako bi doznali na koji način uspijeva obavljati posao na četiri radna mjesta.

Razgovor s Matuškom

Index: Načelnik ste Općine Neum i istovremeno radite u Domu zdravlja Metković, piše da ste danas tamo u ginekološkoj ambulanti od 7 do 14.30 i da ste voditelj rodilišta u Metkoviću. Je li to točno?

Živko Matuško: Recite vi meni.

Index: Znam da ste načelnik Općine Neum jer stoji na stranici, istovremeno na stranici DZ-a u Metkoviću stoji da radite u ginekološkoj ordinaciji svaki dan u tjednu. I da ste voditelj njihovog rodilišta.

Živko Matuško: Radim koliko je potrebno da radim.

Index: Kako uspijevate raditi na nekoliko poslova istovremeno?

Živko Matuško: Ja vrijedan čovjek pa radim.

Index: Jeste li sad na poslu u Neumu ili u ambulanti u Metkoviću?

Živko Matuško: Provjerite vi gdje sam.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index: Pa zvala sam ginekološku ordinaciju u Metkoviću i tamo se nitko ne javlja na telefon. Potom sam vas zvala u Općinu Neum i tamo mi je vaša tajnica rekla da ste upravo otišli.

Nakon te rečenice, Matuško je poklopio slušalicu.

Pročitajte više