HDZ-ovca koji je izvrijeđao Maju Sever Gotovina je na čuvenoj snimci proglasio nesposobnom budaletinom

Screenshot: YouTube

"KONAČNO korak naprijed prema javnoj televiziji. Maja Sever postala je najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ova propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju. Licemjerno je da emisiju 'Hrvatska uživo' uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko", objavio je saborski zastupnik HDZ-a i šef splitskog HDZ-a Petar Škorić na svom službenom Facebook profilu.

Škorić nije ostao dužan ni Mostovom Nikoli Grmoji koji je stao u obranu Maje Sever.

"E moj Grmoja, ni u snu nisam mogao vjerovati da ćeš ti i Most Maju Sever štititi", napisao je Škorić, inače magistar novinarstva.

Škorić je i potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a poznat je po svojim stavovima da HDZ nikako ne može podržavati Gay paradu jer su njihova traženja i poruke u "suprotnosti s naravi odnosa između dviju osoba, u suprotnosti su sa svjetonazorom, načinom života i tradicije te praktičnog življenja većine građana Splita".

Smatra se da je upravo Škorić zaslužan za suradnju HDZ-a i Željka Keruma u Splitu te za podjelu vlasti u Gradskom vijeću.

Gotovina ga nazvao nesposobnom budaletinom

No, Škorić je, što je malo manje poznato, jedan od aktera čuvene snimke iz Knina iz kolovoza 1995. godine, nastale netom nakon što je grad oslobođen.

Naime, Petar Škorić jedan je od časnika HV-a koji su na čuvenoj snimci sastanka u Kninu osjetili gnjev zapovjednika Ante Gotovine. General je bio vrlo nezadovoljan jer je u Kninu vladao nered. Evo kako je opisao stanje.

"Jedan totalni kaos. Operacija izvedena uredno, na najvišoj razini u vojničkom smislu. A nakon toga kaos. Dica, opuštena, bez ikakve odgovornosti. Stvar zapovjednika nije da se poslije bitke brine kako će grad profunkcionirati. To je stvar pozadine, logistike, vojne policije, političke djelatnosti, zdravstvene struke...", nabrajao je Gotovina.

Brifing se snimao jer je tako zatražio ministar obrane Gojko Šušak, a snimka je iskorištena i u Haagu, kako bi se pokazalo da je general Gotovina dan nakon oslobađanja Knina izribao kompletni zapovjedni kadar zbog neorganizacije i aljkavosti. Bilo ih je tamo podosta, no Gotovini se smrklo kada je vidio da u prostoriji gdje se održavao sastanak nema križa, kako je bilo naređeno. Cijenu je platio baš Škorić, u to doba savjetnik za informiranje u zbornom području i pomoćnik načelnika za političku djelatnost.

"Je li politička djelatnost odradila svoju zadaću? Nije. Gdje su vatrogasci, civilna zaštita? Jedan križ je ovdje teško naći. Škoriću, gdje je križ?", fiksirao se general Gotovina na novog šefa splitskog HDZ-a.

U dvorani je zavladao muk. Škorić je jedva nešto promrmljao.

"Nismo još našli, sada bi trebao doći", otprilike je glasio njegov odgovor, koji je generala samo još više razgnjevio.

"Da si u Sinju stao pred crkvu i da se moliš, fratar bi ti dao deset križeva. Budaletine ste, nesposobni, a sposobni ste da se slikate, za to jeste sposobni. Jedan križ niste bili sposobni nać'. To je sramota", vikao je Gotovina.

O tome je Index već pisao 2012. godine povodom izbora Petra Škorića na čelo splitskog HDZ-a. Tada smo i njega pitali o tom događaju.

"Počašćen sam što mi se ukazalo povjerenje da budem dio tima legendarnog zapovjednika i heroja Domovinskog rata generala Ante Gotovine. Kao pravi vojnik i zapovjednik, general Gotovina tražio je zavođenje reda na svim područjima. Žalosna je instrumentalizacija ovog događaja i pokušaj stvaranja slučaja od onih koji rata nisu ni vidjeli. A o mom odnosu i radu pod zapovjedništvom generala Gotovine dovoljno govori činjenica da me predložio za najviša državna odličja", kazao nam je Škorić u travnju 2012. godine.

 

 

Pročitajte više