HDZ-ovci i bivši Bandićev pročelnik žestoko napali Tomaševića zbog Gradske plinare

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Početak sjednice Gradske skupštine danas su obilježile optužbe na račun zagrebačkog gradonačelnika oko Gradske plinare nakon što je objavljeno da je na natječaju drugi put u mjesec dana ponudila višu maržu od konkurentskog Međimurje plina, zbog čega bi mogla ostati bez velikog posla.

Klub zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak predložili su da se stanje u GPZO po hitnoj proceduri stavi u dnevni red sjednice, i to na njezin sam vrh. Ideju su podržali i drugi oporbeni klubovi HDZ-a i HSLS-a te Mosta, no taj prijedlog nije prihvaćen.

HDZ-ov Mislav Herman ustvrdio je da se gradska vlast drugi put u svega nekoliko tjedana kockala sa zagrebačkom plinarom i drugi put je prokockala.

"Ako se ove naše sumnje pokažu istinitima, srijeda će biti jako crni dan za grad Zagreb, za gradonačelnika Tomaševića, a u isto vrijeme srijeda će biti najcrnji dan za zaposlenike Gradske plinare Zagreb. Ili će otići u stečaj, ili s druge strane uručiti velik broj otkaza", rekao je Herman komentirajući natječaj HERA-e, čiji će rezultati službeno biti poznati u srijedu. 

Što se tiče prijedloga oporbe za stavljanje rasprave o natječaju na dnevni red, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da ne vidi kako bi Skupština mogla raspravljati o natječaju koji je u tijeku. "Ponovit ću ono što i HERA. Ne mogu komentirati nešto što je u tijeku i ne znam kako bi Skupština mogla o tome raspravljati", kazao je.

Tomašević odbio komentirati situaciju

Tomašević je oštro odbacio i optužbe zastupnika Ivice Lovrića, koji je gradsku vlast optužio da je GPZO dovela na rub stečaja.

"Tri dana nakon što smo preuzeli upravljanje gradom je bivša uprava Plinare potpisala štetan ugovor za poslovne korisnike jer su se igrali i kladili da će cijene plina ići dolje, a zbog agresije na Ukrajinu, zbog covida su na kraju cijene otišle u nebo. I mi smo tri godine uspjeli održati GPZO na životu. 70 milijuna eura je bio gubitak koje je stvorila bivša uprava i na kraju je prošlu godinu poslovalo pozitivno", rekao je Tomašević.

HDZ-ov Mario Župan optužio je Tomaševića na aktualnom satu da se išao igrati maržom, da poveća maržu prema građanima i zaradi.

"Gubite 280 milijuna prihoda jer ste dali procjenu na 10.20, dosad ste davali 9.60. Međimurje plin je dao 9.5, sutra će biti objavljeno, izgubili ste 300.000 korisnika, 280 milijuna eura prihoda, prometa, to je 87 posto udjela u vašem prihodu u  Zagrebu. To je jedina i prava istina, radi neke marže od milijun eura na nivou godine doveli ste u opasnost sto i nešto radnih mjesta", rekao je.

Tomašević ga je upitao kako zna kakvu će odluku donijeti HERA, na što je Župan rekao da ne zna, ali i dodao da je jasno kakva ona može biti ako je sve u redu, a ponuda Međimurje plina povoljnija. "Odgovorno tvrdim da ono što je ponuđeno za plin je nula dobiti, nula dobiti za GPZO", poručio je gradonačelnik.

Ponovno prozivke oko porezne reforme 

HDZ-ov Mislav Herman ponovno je na aktualnom satu prozivao Tomaševića da je nametnuvši maksimalne stope poreza na dohodak oštetio građane i propustio im povećati plaće te ga upitao razmatra li mogućnost smanjenja poreza na dohodak u Zagrebu. "Pokazalo se da novaca u Zagrebu nikada više", rekao je.

Tomašević mu je uzvratio da je bio dio vladajuće većine prije ovih lokalnih izbora te ga upitao što ga je spriječilo tada da predloži smanjivanje prireza u Zagrebu.

"Mi nismo povećali porezno opterećenje. Čak nije sada isto porezno opterećenje nego što je bilo prije 1. siječnja, jer je sada manje porezno opterećenje budući da je osobni odbitak povećan i u tom smislu su svim građanima Zagreba barem malo povećane plaće 1. siječnja", rekao je Tomašević dodavši da su neki gradovi koji su smanjili porez na dohodak digli cijene komunalnih usluga.

Projekt vodoopskrbe i odvodnje

Klub Mosta predložio je prije aktualca po hitnom postupku točku u kojoj bi se raspravljalo o razlozima zbog kojih nisu povučena sredstva za EU projekt vodovoda i odvodnje u iznosu od 320 milijuna eura i izgradnju bazena u Španskom u iznosu od 15 milijuna eura, što nije prihvaćeno, a gradsku su vlast na konferenciji za novinare nakon aktualca optužili da su nesposobni i da prijete uništenju grada.

"Projekt vodoopskrbe i odvodnje će se realizirati bez obzira na EU financiranje", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Prije same sjednice Skupštine aktivisti iz udruge CESI zastupnicima su dijelile kondome i letke kojima urgiraju da se u škole uvede seksualna edukacija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.