HDZ-ovci na presici: Grmoja je pobjegao, on je slabić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ je sazvao pres konferenciju povodom jučerašnjeg incidenta u saboru u kojem je sudjelovao premijer Plenković koji se pokušao probiti do Mostovog Nikole Grmoje. 

HDZ-ovci branili Plenkovića i rekli da je Grmoja slabić

"Nasilje Mosta predstavlja njihovu frustraciju. Oni se još ne mogu oporaviti od šoka kada je tajnica vlade pripremila odluku u razrješenju njihovih ministara. Most se sveo na tri neutješna lika - Grmoju, Bulja i Petrova", rekao je Branko Bačić.

"Granica se ne snije prijeći. Stoga pozivam kolege iz Mosta da zadrže dignitet sebe i drugih zastupnika. Mi u HDZ-u nikad nismo pisali kaznene prijave, ali nisam siguran da Grmojima uvreda za veleizdaju ne zaslužuje angažman Državnog odvjetnika. Apeliram još jednom na mostovce da ne dođe do fizičkog nasilja, da se nasilje ne prelije na ulice", dodao je Bačić.

"Imamo pokušaj da se klevetama i lažima pokušava difamirati izvršnu vlast koja u sabor donosi braniti svoje akte. Mi takve uvrede dobijamo svaki dan", rekao je HDZ-ov Borić koji je, prema Grmojinoj izjavi, pitao Mostovu Ines Strenju zašto se ona javlja i što je ona napravila za Hrvatsku, na što mu je Grmoja uzvratio d  je ona bila u ratu, a on nije "kao i anemični".

"Ja sam kolegicu Strenju pitao samo što je napravila za Hrvatsku u slučaju Savudrije. Imam status branitelja, bio sam na ratištu. To mogu dokazati", izjavio je Borić. 

"Verbalne provokacije Grmoje jučer su završile njegovim bijegom iz sabora. On se pokazao kao slabić", rekla je Sunčana Glavak, bivša glasnogovornica vlade, a sada HDZ-ova zastupnica u saboru.

" Hrvatski sabor je na najnižim raznima demokratskom unaprjeđenju i u tome bez sumnje prednjači Most. Njihov doprinos unaprjeđenju našeg društva ili radu Hrvatskog sabora ravan je nuli. Svi se moramo zapitati gdje prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje. Govor mržnje predstavlja i uvertiru u nasilje. Kakvu poruku mi šaljemo mladim ljudima koji prate sabor i dolaze ovdje? Kakvu poruku šaljemo cjelokupnoj hrvatskoj javnosti? Ne mi nego kolege koji rade na ovakav način", rekla je još Glavak.

Indexov reporter postavio je Bačiću pitanje znači li njegova tvrdnja o prelijevanju nasilja na ulice da očekuje se da će se građani povesti za premijerovim nasilnim ponašanjem jučer u saboru.

"Rekao sam da smo mjesecima izložini neprimjerenim izjavama u saboru. Upozoravao sam zastupnike da to ne rade, da je to neprimjereno ponašanje za zastupnike: Bojim se da to u drugim okolnostima ne dovede do fizičkog nasilja. Premijer se nije htio obračunati fizički, nego je htio Grmoju priupitati o veleizdaji. Grmoja se povukao iz sabora", rekao je Bačić.

Zašto je saborska straža reagirala ako premijer nije fizički krenuo prema Plenkoviću, pitaju novinari. 

"To morate pitati saborsku stražu", odgovara Bačić.

Pročitajte više