HDZ-ovci podivljali na Fejsu zbog Istanbulske konvencije: "Plenkoviću izdajniče, jugoudbaški sine"

Foto: Index, screenshot

HDZ je na svom službenom Facebooku jučer objavio da kreću u donošenje Istanbulske konvencije, a HDZ-ovci su na to naprosto podivljali.

''Istanbulska konvencija u iduća dva tjedna na sjednici Vlade RH!'' stoji u naslovu HDZ-ove objave.

''Predsjednik Vlada Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu (sjednice vlade op.a.) osvrnuo na ratifikaciju Konvencije o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Istaknuo je da je u ovoj Vladi najveći broj žena od neovisnosti Republike Hrvatske. Naglasio je da je pri kraju procedura za upućivanje Istanbulske konvencije Vijeća Europe na sjednicu Vlade te da ćemo u jednoj racionalnoj raspravi pronaći najbolja rješenja i mehanizme koji postoje u Konvenciji te podignuti razinu zaštite prava žena i zaštite od nasilja u obitelji'', još piše u objavi HDZ-a.

No HDZ-ovim fanovima na Fejsu to se, najblaže rečeno, nije nimalo svidjelo.

"Dižemo ruke od HDZ-a"

''Štitim cijeli HDZ-e svojim komentarima i zbog toga dobivam bezbroj uvreda i nema veze jer vi zastupate moj svjetonazor. Ako se ratificira Istanbulska konvencija vi više ne zastupate moj svjetonazor niti moje obitelji i mi dižemo ruke od HDZ-ea. Vi odlazite previše ulijevo'', napisala je jedna HDZ-ovka u komentaru inače punom tipfelera i pravopisnih pogrešaka. No da je dobro pogodila opće raspoloženje glasača HDZ-a potvrđuje broj lajkova, njih gotovo 50.

''Možda je i tako najbolje, neka maske padnu do kraja. Ionako imamo sivi SDP na vlasti koji se održava davanjem privilegija manjinskim srbima i stranci oligarhijskim foteljaša (stranka ima više direktora nego članova) a sve na uštrb tihe domoljubne većine koja nosi društvo i Državu. Ako predlože Istanbulsku konvenciju. svaki domoljuban Hrvat demokršćanin više ne može glasovati za HDZ jer se to direktno kosi sa svjetonazorom. A on se ipak kod normalnih ljudi ne može mijenjati kao čarape nego je jednom za svagda!'', poručuje drugi HDZ-ovac.

''Ako ovo prođe, kao član više neću dati glas HDZ u, a za sad čekam i viditi ću onda moj premijeru možeš odmah sa SDP om u veliku koaliciju'', ''Za mene i moje HDZ više neće biti opcija ako se ovo potpise'', još su neka mišljenja glasača vladajuće stranke.



"To će vam biti politička smrt"

HDZ-ovci su uvjereni da Istanbulska konvencija nema veze sa zaštitom žena, nego s rodnom ideologijom, a HDZ-u poručuju da će im, ako ratificiraju Konvenciju, to biti politička smrt. Neki od njih zazivaju referendum o Istanbulskoj konvenciji.



Plenkovića nazivaju izdajnikom i jugoudbaškim sinom

Neki HDZ-ovci na Facebooku su prozvali premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i za njega nisu birali riječi.

''Plenki jasno i kratko idi u 3pm IZDAJNIČE'', ''Plenković jugo udbaški sin'', može se pročitati u komentarima.



No neki su otišli i korak dalje.

''Nadam se da ces imati dijete sa Junckerom! Necete od mene vise ni glasa dobiti'', poručio je Plenkoviću jedan HDZ-ovac.

Klerikalno-desni krugovi tvrde da se Konvencijom nameće rodna ideologija

Podsjetimo, HDZ je dugo odgađao poslati ratifikaciju Istanbulske konvencije u sabor, dok se njegov koalicijski partner HNS javno zalaže za ratifikaciju. Konvenciju je potpisala Milanovićeva vlada još 2013., ali je također nije poslala na ratifikaciju.

Istanbulska konvencija kolokvijalni je naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a donesena je još 2011. godine.

Iz desno-klerikalnih krugova dolaze optužbe da Konvencija zapravo promovira rodnu ideologiju, što izvlače iz činjenice da se u njoj spominje rod kao kategorija. No rodni se identitet spominje u svim hrvatskim zakonima od 2008. godine. 

U Konvenciji se rod spominje u kontekstu činjenice da se žene i muškarci ne razlikuju samo biološki nego postoji i društveno oblikovana kategorija roda koja ženama i muškarcima dodjeljuje njihove specifične uloge i ponašanja. U tom se kontekstu gleda i na nasilje nad ženama. Jednostavnim rječnikom, želi se reći da do nasilja nad ženama ne dolazi samo zbog toga što su žene prema spolnim organima, nego zbog toga što im društvo nameće podređenu ulogu.

Oporba je prije dva dana pokrenula interpelaciju Istanbulske konvencije u saboru, a Plenković je na sjednici vlade jučer objavio da će se konvencija naći na sjednici vlade u sljedeća dva tjedna.

Istanbulska konvencija bila je i u središtu jučerašnjeg obilježavanja Dana žena u Hrvatskoj.

Pročitajte više