HDZ-ovka napala Grbina: Sram vas bilo. Opalili ste pljusku hrvatskim proljećarima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin, čija je stranka inicirala da se raspusti sabor i raspišu izbori, o čemu se danas u saboru raspravlja, najavio je rast mirovina i plaća te besplatne vrtiće dobije li SDP priliku voditi Hrvatsku. Osigurat će, kaže, da mirovine narastu najmanje za 50 posto do kraja mandata, a kroz novu poreznu politiku, u suradnji s poslodavcima, osigurat će i rast plaća.

"Izdvajanjem samo jedan posto iz državnog proračuna osigurat ćemo da vrtići budu besplatni za svu djecu, a izdvajanjem daljnjih jedan posto u samo pet godina izgradit ćemo 15 tisuća stanova koji će građanima biti dostupni po normalnim cijenama", najavio je Grbin u raspravi u kojoj je oporba relativizirala vladine uspjehe, a HDZ ih isticao.  

HDZ i oporba sporili su se i oko subotnjeg prosvjeda lijevih stranaka, broja okupljenih i broja hrvatskih zastava na njemu, kojih je, kažu iz HDZ-a, bilo malo. "Prosvjed je okarakteriziran kao skup radikalne ljevice, kad je radikalna uspjela skupiti ovoliko, zamislite koliko bi skupila ova normalna", kazao je Arsen Bauk (SDP).

HDZ-ovka: Opalili ste pljusku hrvatskim proljećarima

Anka Mrak Taritaš (Glas) odbacuje HDZ-ove tvrdnje da su hrvatske zastave bile rijetkost. "Vidjela sam ih dosta, ne jednu, dvije", kazala je. Grbin odgovara da svoj odnos i ljubav prema domovini ne misli nikome pravdati. 

"Možda ih jesam vidio malo više, ali kao što neću brojati krvna zrnca, neću ni zastave", kazao je HDZ-ovim zastupnicima koji su ga prozvali jer je glasao protiv Zakona o hrvatskom jeziku i zakon nazvao kretenskim.

"Time ste opalili pljusku i hrvatskim proljećarima, pa i živućem među nama, Goranu Dodigu", rekla mu je Vesna Bedeković (HDZ) poručivši mu: "Sram vas bilo, jeste veliki po gabaritima, ali ste sitni i mali političar, po danu pjevate Od Vardara pa do Triglava, navečer Čavoglave".

Peović: Zakon je kretenski

Bojan Glavašević (NZ) uzvratio joj je da je taj zakon donesen samo da bi se zapošljavalo lektore i "mlatilo po glavi nacionalističkim floskulama". "Osobito je perfidna činjenica da pola zastupnika ne zna prepoznati hrvatski jezik, za Belostenca misle da je bio major JNA", ustvrdio je.

Da je taj zakon "kretenski", da kriminalizira narječja, ustrajava Katarina Peović (RF), a tu ocjenu ponavlja i Grbin. Hrvoje Zekanović (HDS) nije od Grbina dobio odgovor na pitanje kakav je njegov stav o tome što je Sandra Benčić glasala protiv tog zakona, a podržala deklaraciju o zajedničkom, tj. jugoslavenskom jeziku.

Nakon više od 40 replika, koje su potrajale gotovo dva i pol sata, svoje mišljenje o raspuštanju sabora još će iznijeti desetak klubova zastupnika i 50-ak zastupnika pojedinačno. Da bi prošao prijedlog SDP-a, koji podržava većina oporbe, i sabor se raspustio, potrebno je 76 glasova. To je teško ostvarivo jer bi se oporbi morao pridružiti i dio vladajućih zastupnika.

Pročitajte više