HDZ-ovka o novom zakonu za humanitarnu pomoć: Sprečava se zloupotreba

Foto: PIXSELL/Dalibor Urukalovic

Prijedlogom Zakona o humanitarnoj pomoći jačaju se mehanizmi kontrole u cilju sprečavanja zloupotrebe prikupljenih sredstava, a država jamči građanima da će svaki njihov euro biti uplaćen u prave ruke, rekla je u saboru HDZ-ova državna tajnica Ministarstva rada Margareta Mađarić.

"Sve humanitarne aktivnosti bit će dostupne na mrežnim stranicama upravnih tijela"

Predstavljajući saborskim zastupnicima konačni prijedlog Zakona, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pojasnila je kako se njime uređuje prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, definiraju prava i obveze organizatora prikupljanja humanitarne pomoći te ojačavaju mehanizmi kontrole u cilju sprečavanja zloupotrebe prikupljenih sredstava. 

Uz to, zakonom se uvodi i načelo transparentnosti jer žele vratiti povjerenje građana u humanitarne akcije.

Tako će, istaknula je Mađerić, sve humanitarne aktivnosti biti dostupne na mrežnim stranicama upravnih tijela, a skupljači humanitarne pomoći bit će dužni nakon akcije u određenom roku točno izvijestiti koliko je materijalnih dobara ili financijskih sredstva prikupljeno i za što su utrošena.

Tijekom rasprave oporba je podržala predloženi zakon, ali i upozoravala na pad uplata građana i tvrtki u humanitarne aktivnosti jer nemaju povjerenje u sustav.

Bajs: Građani i firme sve manje uplaćuju u humanitarne svrhe jer nemaju povjerenja u sustav

Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista) rekao je da građani i tvrtke od 2020. sve manje uplaćuju u humanitarne aktivnosti jer nemaju povjerenje u sustav. 

"Previše ima situacija koje odudaraju od onoga što se očekuje. Donacija čovjeka je njegov osobni dar i htijenje da svojim sredstvima nekoga pomogne, ali želi biti siguran da novci koje je dao i dođu na mjesto koje je i potrebno", dodao je.

Smatra da bi, radi vraćanja povjerenja građana u taj sistem, trebao biti inspekcijski nadzor uvijek nakon što je u humanitarnoj akciji prikupljeno više od stotinu tisuću eura.

Ističući važnost humanosti jednih prema drugima Barbara Antolić Vupora (Klub SDP-a) upozorila je da su i u akcijama koje su humanitarnog karaktera prisutne koruptivne radnje te ih je stoga potrebno prevenirati.

Izrazivši zadovoljstvo što se novim zakonom stvaraju preduvjeti za uspostavljanje veće kontrole nad prikupljanjem i pružanjem humanitarne pomoći, smatra kako su predložene kazne za prekršaje preniske jer se u nekim humanitarnim akcijama prikupi i više stotina tisuća eura.

Drele: Treba propisati da fizička osoba ne može organizirati humanitarnu akciju za osobne potrebe

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) drži kako bi trebalo propisati da fizička osoba ne može organizirati humanitarnu akciju za osobne potrebe ili potrebe najbliže obitelji, a Jelena Miloš (Klub Možemo!) pozdravila je što je u prijedlog zakona uvedeno načelo transparentnosti koje je nužno da se vrati povjerenje građana i tvrtki da se uključe u humanitarnu pomoć.

Također, pozdravila je i što je prihvaćen i prijedlog oporbe da se iz ovrhe izuzmu sredstva koja se prikupljaju za humanitarnu pomoć. No drži kako bi zakonom trebalo riješiti da se na humanitarne donacije ne treba plaćati PDV i carina.

Zastupnici su volonterima čestitali i današnji Međunarodni dan volontera ističući važnost njihova rada i pomaganja svima onima kojima je potrebno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.