HDZ-ovka protiv manjeg poreza na uloške: Ne menstruiraju žene otkako je Plenkovića

Ilustracija: 123rf, Screenshot: HRT/YouTube

HDZ-ova zastupnica Anita Pocrnić Radošević izjavila je večeras u saboru na raspravi o smanjenju poreza na higijenske uloške i tampone da "ne menstruiraju žene otkako je HDZ-a i vlade Andreja Plenkovića" te da je protiv prijedloga o smanjenju poreza na to "jer bi potom mogli tražiti i uloške s mirisom lavande i ruže". 

 

"I da se snizi taj PDV, budući da je većina proizvoda iz uvoza, dogodit će vam se da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo s mirisom ruže, a ruža je skuplja za uzgoj, pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti", rekla je objašnjavajući za saborskom govornicom zašto je protiv Prijedloga dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila s 25 na pet posto i smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol. 

Nešto kasnije, također u svom obrazlaganju zašto je protiv, prozvala je određene zastupnice oporbe zašto one, kad su bile na vlasti, nisu tražile smanjenje ovog poreza.

Potom se počela smijati.

"Pa, ne menstruiraju žene otkako je HDZ na vlasti. Zašto vi to niste tražila kad ste bila ministrica i kad ste bila u vladi? Pa, ne znam zašto u ostalim vladama to niste radili. Pa, nije menstruacija nastala kad je Andrej Plenković došao na vlast. Pa, mislim stvarno, nemojte da moramo, još se i smijat", progovorila je kroz smijeh obrazlažući da ne bi trebalo smanjiti porez na uloške i tampone svima jednako jer nemaju svi jednaku kupovnu moć.

Mrak Taritaš: Svaka žena u Hrvatskoj tijekom života plati oko osam tisuća kuna poreza na kupnju uložaka i tampona

Prijedlog dopune Zakona u saborsku proceduru uputila je Anka Mrak Taritaš (GLAS) te obrazložila da svaka žena u Hrvatskoj tijekom života plati oko osam tisuća kuna poreza na dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona.

Podsjetila je da mnoge europske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine nego u Hrvatskoj. Dodala je kako je Europski parlament  2019. usvojio rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom su zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Stoga se založila za "iskorjenjivanje higijenskog siromaštva u Hrvatskoj" kako bismo pokazali da vodimo skrb o ženskim stanovnicama.

No, drži da prijedlog  vjerojatno neće dobiti potporu vladajuće većine. Ocijenila je da je vlada pokazala neempatiju prema ženama te pozvala vladajuće da, ako prijedlog smatraju manjkavim, predlože amandmane.

Mrak Taritaš: Pita me zastupnica HDZ-a zašto sam u prijedlogu spominjala neravnopravnost, kad i muškarci moraju kupovati britvice

Dok je trajala rasprava o prijedlogu Mrak Taritaš, zastupnica stranke GLAS oglasila se na Facebooku.

"Upravo raspravljamo u Saboru o mom prijedlogu da se ulošci i tamponi prestanu oporezivati kao luksuz i uvede najmanja porezna stopa. Pita me zastupnica HDZ-a zašto sam u prijedlogu napisala da je to neravnopravnost u poreznom sustavu, kad i muškarci moraju kupovati britvice", napisala je.

Ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić rekao je kako prijedlog ne može dobiti potporu, jer je potrebno sustavno rješenje kako ne bi bilo neželjenih učinaka. Podsjetio je kako je PDV već snižen na hranu, lijekove, energiju i komunalne usluge, no da to nažalost nije rezultiralo smanjenjem cijena.

HDZ-ova Baradić: Prijedlog je manjkav

Nikolina Baradić (klub HDZ-a) najavila je da ne može podržati zakonski prijedlog jer je manjkav. Rekla je kako vlada vodi brigu o ravnopravnosti žena i bori se protiv siromaštva i socijalne isključivosti.

Anita Pocrnić Radošević (klub HDZ-a) naglasila je kako sniženje PDV-a nije rezultiralo smanjenjem cijena, već povećanjem trgovačkih marži i nije se odrazilo na povećanja standarda građana. I iskustva nekih zemalja pokazuju da se problem tako nije riješio, dodala je.

Sabina Glasovac (klub SDP-a) rekla je kako žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene, jer bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati. To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama kao, primjerice, PDV na kinoulaznice i novine koji nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži, smatra Glasovac.

Grmoja i Puljak podržali prijedlog

Katarina Nemet (klub IDS-a) podržala je zakonski prijedlog, rekavši da je to životna biološka pojava više od polovine svjetske populacije i ne treba ju oporezivati kao neke druge artikle. Trebala bismo slijediti iskustva nekih zemalja u kojima su ti higijenski artikli besplatni, primjerice u školama, na tragu pozitivne diskriminacije.  

Marijan Puljak (klub Centar-Glas) pozvala je vladu da podrži prijedlog i smanji PDV na higijenske potrepštine kao i Nikola Grmoja (klub Mosta) koji je rekao kako je jedan od potpisnika inicijative tog zakonskog prijedloga. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više