HDZ-ovoj ministrici uhitili bliskog suradnika. Ona: Zgrožena sam, ne dam ostavku

Foto: Index

HDZ-ova ministrica kulture održala je press konferenciju nakon što joj je danas po nalogu europskih tužitelja uhićen bliski suradnik Davor Trupković.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Uhićen bliski suradnik HDZ-ove suradnice. Uživo pratite njenu presicu.

Uhićen bliski suradnik HDZ-ove suradnice. Uživo pratite njenu presicu.

Posted by Index.hr on Thursday, May 2, 2024

“Izašlo je priopćenje, naš kolega Trupković je očito osumnjičen za suradnju s Geodetskim fakultetom. Neću se na to osvrtati, nemam ta saznanja. Ono na što se mogu osvrnuti je postupanje Ministarstva, svi mehanizmi kontrole u Ministarstvu su funkcionirali, to je potvrđeno od EPPO-a, s obzirom da je spriječena šteta i isplata 3.2 milijuna eura", ustvrdila je ministrica.

"Postoji presumpcija nevinosti. Važno mi je da ovaj slučaj ide prema svom kraju. I iz ovog priopćenja EPPO-a se vidi da je Ministarstvo kulture spriječilo da nastane šteta i isplata od 3.2 milijuna eura", rekla je.

"Teško mi je vjerovati"

"Teško mi je vjerovati da je jedan od naših kolega sudjelovao u tako nečem", rekla je pa dodala: "Ni premijer ni ja nismo sporili treba li ovo istražiti ili ne, ali smo upozoravali na netočnu tvrdnju da se ovdje radi o europskim sredstvima."

"Priopćenje je potpuno jasno, kaže da smo Ministarstvo i ja kao čelna osoba uočili i spriječili prevaru", rekla je. 

"Ovo je bio legitiman posao, profesionalno odrađen, dogovoren 2 dana nakon potresa da bi se spriječilo stradavanje ljudi. Na temelju tih snimaka mi smo argumentirali produljenje korištenja Fonda solidarnosti i dio snimaka je korišten za projektiranje. Nažalost, postoji sumnja da su pojedinci na Geodeziji, a sad vidimo da je u tome i jedan djelatnik Ministarstva kulture pokušao izvući korist. Ja sam puno prije nego što su počela istraživanja naredila da se prekinu sve isplate", dodala je.

"Ja sam spriječila štetu"

"Nikad do danas nisam rekla da smo spriječili isplate zbog izvida EPPO-a. Mi u Ministarstvu i ja osobno smo napravili ono što je trebalo, spriječili smo štetu za Ministarstvo kulture i državni proračun. Meni je bilo teško ne govoriti o tome, ali mi poštujemo instituciju europskog tužitelja i nama je stalo da se ovo raščisti", rekla je.

"Mi imamo tisuće ugovora godišnje i kontroliramo ono što smo isporučili i odobravamo legitimne troškove. Naravno da kada imate sumnje da je netko nešto napravio pogrešno, vi reagirate i obustavljamo plaćanja. Paralelno s tim su krenuli izvidi. Ako je bilo tko pokušao zloupotrijebiti situaciju krize i potresa, taj treba odgovarati, a ne Ministarstvo i deseci mojih kolega koji su riskirajući svoje zdravlje i živote sudjelovali u obnovi", rekla je.

"Nigdje nije bilo duplih snimanja"

"EPPO sumnja, iz onog što sam ja pročitala, da su neka snimanja vršena i plaćana EU Fondom solidarnosti koja su prethodno plaćena nacionalnim sredstvima. Mi smo provjerili i nigdje nije bilo ponovnog snimanja, odnosno istih snimki", rekla je.

"Ono što smo vidjeli je da je bilo dosnimavanja, naprimjer snimljeni su eksterijeri i pročelja, a kasnije su rađena druga snimanja. Po onom što smo mi vidjeli i prekontrolirali, nigdje nije bilo duplih snimanja. Dakle, ako je netko slučajno nešto zloupotrijebio, on će odgovarati", rekla je Nina Obuljen.

"Nitko nije osporavao nadležnost europskih tužitelja. Ne, ne, ne, ne..."

"Ni premijer ni ja nismo osporavali nijednom tijelu progona, dapače, mi smo ih pozivali da sve istraže. Ali bili smo dužni reagirati, ako vam netko u priopćenje stavi da je nešto plaćeno europskim novcem, onda je naša dužnost upozoriti građane da to nije tako", rekla je.

"Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a. Ne, ne, ne, ne, ne, ne, samo malo...", govori Obuljen na konstatacije novinara da su to činili i ona i premijer.

"Ne, ne, nemojte govoriti, nitko nije osporavao... Jedino na što smo mi upozorili je da što se tiče Ministarstva, da se radi o nacionalnim sredstvima. U svakoj svojoj izjavi smo i premijer i ja rekli da smo najviše zainteresirani ako je netko pokušao iskoristiti situaciju za osobni probitak. Ali u javnosti se pokušalo staviti loše svjetlo na cijeli projekt, a to je neprihvatljivo", rekla je.

"Ja nisam mogla utvrditi je li moj suradnik napravio nešto nezakonito"

"Ja poštujem presumpciju nevinosti, ali ćemo sad nakon uhićenja poduzeti ono što nam nalaže kodeks. Ja nisam imala način utvrditi je li neka osoba u Ministarstvu kao osoba napravila nešto protuzakonito", rekla je.

"Ja sam prije sat vremena saznala da je uhićen. Prvi put se nalazim u ovakvoj situaciji, on radi u Ministarstvu dulje od 20 godina, bio je na nizu funkcija, on je zapravo došao u vrijeme ministra Hasanbegovića, moram vidjeti kako to ide", rekla je.

"Ja ne mogu snositi odgovornost"

"Ja sam spriječila daljnja plaćanja i spriječila da se to dogodi. On tu radi dulje od 20 godina, zgrožena sam ovim što mu se stavlja na teret, ali to je njegova odgovornost, ali ja za to ne mogu snositi odgovornost", rekla je Obuljen dodavši da nema namjeru staviti mandat na raspolaganje ni dati ostavku.

"Moja odgovornost je da se spriječila šteta, to je moja neću reći zasluga, nego odgovornost", rekla je pa opet komentirala uhićenog Trupkovića: "Zgrožena sam, on je zbog osobnog probitka bacio sjenu na ono što su moje kolege godinama radile ulazeći u opasne zgrade i riskirajući živote."

"Kako ja mogu znati da to netko radi?"

"Kako ja mogu znati da to netko radi? Pa sustav kontrole je upravo uočio problem i spriječio isplatu. Taj sustav ne može nadzirati pojedince", rekla je odgovarajući na pitanje o vlastitoj odgovornosti.

Obuljen je bila vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a. 

"Da smo mi platili i zadnji izvještaj, onda bi zaista bio problem. Ovako smo platili 3 izvještaja i kada to zbrojite, imamo najmanju iskazanu cijenu koju je Geodetski fakultet... Tu ja nisam mogla odgovarati na maliciozne medijske napade. Ministarstvo nije ugovorilo nijednu pojedinačnu zgradu. Naravno da to nismo ni mogli, radili smo u trenutku krize, kako su dolazile dojave od konzervatora i vlasnika, išlo se na hitna snimanja", rekla je.

"Ono što je bila naša poteškoća je da zato što su trajali izvidi nismo mogli reći neke stvari javno. Meni je bilo veliko olakšanje kad smo vidjeli priopćenje u kojem jasno stoji da su mehanizmi kontrole funkcionirali u Ministarstvu. To priopćenje govori da je afera na Geodetskom fakultetu, a ne u Ministarstvu", rekla je ministrica čiji bliski suradnik je danas uhićen.

Pročitajte više