Hebrang dezinformirao javnost o podmićivanju novinara?

PREDSJEDNIK Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić izjavio je danas kako je ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang, objavivši postojanje ugovora bivšeg Ministarstva zdravstva s novinarima, "želio amortizirati činjenicu da je jedan član Upravnog vijeća HZZO-a na nedavnom ručku pokušao podmititi novinare".

"Smatram da je ministar današnjom objavom nepotpunih podataka o tim ugovorima pokušao skrenut pozornost sa stvarnog problema, a to je nuđenje mita novinarima", kazao je Lučić Hini.

Reagirajući na napise u medijima da je član Upravnog vijeća HZZO-a nedavno novinarima nudio nagradu za promidžbu Zavoda ili sustava zdravstva, Hebrang je danas izjavio da je bivše Ministarstvo zdravstva sklopilo 11 ugovora s novinarima na iznose od po nekoliko tisuća kuna, od kojih je jedan na iznos od 144 tisuće kuna. Kazao je da je je riječ o ugovorima s nekim novinarima za njihov rad u radnim skupinama, odnosno promidžbu nekih projekata u zdravstvu. Nije otkrio njihova imena, a ocijenio je da je riječ o legalnom poslu, čija je etička strana pitanje HND-a i novinarskog kodeksa.

Predsjednik HND-a smatra da je ministar "dijelom dezinformirao javnost" jer nije iznio sve podatke o ugovorima, imena novinara koji su ih potpisali, novčane iznose, te tko su ugovorne stranke.

Dodao je da će HND, stoga, zatražiti da ministar javno iznese sve činjenice vezane uz ugovore kako bi se "slučaj raščistio".

"Utvrdi li se da su neki novinari prekršili profesionalnu etiku odgovarat će pred Vijećem časti HND-a, no ako se pokaže da je ministar dezinformirao javnost tražit ćemo da snosi posljedice", kazao je Lučić.

Rekao je kako je u načelu nedopustivo da novinari koji prate zdravstvo za taj posao dobivaju novac od Ministarstva, no da je druga stvar ako novinari "sjede u radnim skupinama, kao što je kazao ministar".

"Novinari imaju pravo sudjelovati u radu takvih skupina, no to ne smiju miješati sa svakodnevnim profesionalnim poslom", zaključio je predsjednik HND-a Dragutin Lučić.

Pročitajte više