Hebrang ponovno ustvrdio da dug u zdravstvu iznosi 7,3 milijarde kuna

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang ponovio je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare da dug u zdravstvu iznosi 7,3 milijarde kuna, dodavši da u ovoj godini treba podmiriti 6,8 milijardi kuna, a unutar toga je 1,5 milijarde kuna dospjelog duga koji treba hitno podmiriti.

Hebrang je najavio sudsku tužbu protiv smijenjenog predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Nikice Gabrića koji ga je danas optužio da obustavom natječaja, od kojih se 70 posto odnosi na nabavu radiološke opreme, preko tvrtke svojega kuma koja trguje radiološkom opremom na hrvatsko tržište želi ponovno uvesti proizvode japanske tvrtke Shimatzu.

"Natječaje sam zaustavio jer je polovica raspisana nakon objave datuma izbora, a polovica nakon izbora, dok je jedan natječaj Ministarstva zdravstva raspisan dan prije nego što sam preuzeo ministarsku dužnost" rekao je Hebrang.

Dodao je da za obustavljene natječaje u proračunu nisu bila predviđena sredstva.

Komentirajući Gabrićeve riječi da ne postoje sudske tužbe kojima veledrogerije zbog neplaćenih lijekova traže blokade bolničkih računa, Hebrang je ustvrdio kako postoji 29 tužbi kojima se ukupno potražuje 289 milijuna kuna.

"Na jučerašnjem sastanku predstavnicima veledrogerija ponudio sam vraćanje duga u idućih pet mjeseci plaćanjem petine duga mjesečno, ako povuku sudske tužbe, te otpišu kamate i 10 posto glavnice". Veledrogerije se o ponudi moraju očitovati do ponedjeljka.

Na upit hoće li se odazvati pozivu na okrugli stol u petak u Novinarskom domu, na kojem će sudjelovati Gabrić i bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić, Hebrang je odvratio kako poziv nije dobio te da ima druge obveze.

Pročitajte više