Hedlu zabranjen ulaz na novinsku konferenciju HDSSB-a

U OSIJEKU lokalni izbori ne miruju niti na jedan dan, pa su danas na dvije novinske konferencije u roku od dva sata nastupili HSP-ovci, pa HDSSB-ovci. Zanimljivije je bilo na konferenciji HDSSB-a, točnije iza kulisa konferencije, na koju je probao ući Drago Hedl i novinar Osječke televizije, ali im nije dopušten ulaz.

HSP je krenuo prvi, točno u podne. Sazvali su novinsku konferenciju da bi pozvali osječko-baranjskog župana Krešimira Bubala da podnese ostavku nakon jučerašnjih izjava o tome kako se "mnogi gospodarstvenici žale na reket" koji im nameće HSP. Također su najavili kako će na sljedećoj sjednici Županijskog poglavarstva pokrenuti postupak za Bubalovom smjenom. To im neće proći, budući da HDSSB u županiji ima dominantnu većinu.

Novi članovi

HDSSB-ova konferencija, održana u 13h, bila je najaktivnija, na njoj je bilo najviše ljudi, a iza kulisa su se održavale najzanimljivije stvari. Konferencija je sazvana povodom jučerašnjeg prelaska 48 članova mladeži HDZ-a u HDSSB.

Predsjednik mladeži HDSSB-a i glasnogovornik stranke Karlo Šatvar rekao je kako stranka inače ne održava takve konferencije, te kako je prelazak mladih ljudi u HDSSB svakodnevna pojava.

No Glavaš se pobrinuo da konferencija bude interesantna pa je prisutnima odlučio demonstrirati kako on postupa s članskim iskaznicama najjače stranke u Hrvata, napunivši koš za smeće s istima. Istovremeno, novopečenim mladi HDSSB-ovci, Glavaš je uručio njihove nove članske iskaznice.

U prostorije HDSSB-a došli su gotovo svi novi članovi mladeži stranke, da bi se "pokazalo kako se ne izmišlja brojka", za razliku od HSP-a koji je "rekao da im je iz mladeži HNS-a prešlo 50 članova, a na novinskoj konferenciji ih se pojavili troje".


Dva nova člana mladeži HDSSB-a rekli su kako su se na odlazak iz HDZ-a odlučili zato što u toj stranci nitko nije slušao ono što imaju za reći, te zato što ne podržavaju Antu Đapića kao zajedničkog kandidata HDZ-a i HSP-a, budući da je povezan sa sumnjivim ljudima. Spominjala se i riječ kriminalni milje, a rečeno je i kako su novi mladi HDSSB-ovci i njihove obitelji iz redova HDZ-a dobili prijetnje i upozorenja.

Susret Glavaša i Hedla

No, puno su zanimljiviji bili događaji iza kulisa. Netom prije početka konferencije u hodniku su se susreli Branimir Glavaš i Drago Hedl, mogli bismo reći dva arhineprijatelja. Glavaš je Hedlu rekao kako ne može ući na konferenciju, budući da nije pozvan, na što mu je Hedl odgovorio kako je pozvana redakcija Jutanrjeg lista.

Usred te rasprave došao je i drugi novinar Jutarnjeg, koji inače prati gradska događanja, kojeg je Glavaš pustio, a došao je i novinar Osječke televizije, koju HDSSB od jučer također ne pušta u svoj ured. Glavaš i tajnik HDSSB-a Ivan Drmić krenuli su u prostoriju u kojoj se održavalo obraćanje medijima i zatvorili vrata za sobom, ostavivši Hedla i novinara Osječke televizije vani. 

Budući da je ekipa Osječke televizije otjerana s HDSSB-ovih konferencija jučer, a da je već danas pokušala ponovno ući, možda u narednim danima možemo očekivati gerilske pokušaje prisustvovanja HDSSB-ovim obraćanjima. Pitanje je samo tko će biti tvrdoglaviji.

Javio se i HND

Povodom osječkih razmirica medija i političara, javilo se i Hrvatsko novinarsko društvo, koje oštro osuđuje zabranu prisustvovanja novinskih konferencijama nekim novinarima. Osuđuju Glavaša koji je izbacio Hedla, Vladimira Šišljagića koji je izbacio Osječku televiziju (iako je Osječkoj televiziji da napuste prostoriju rekao Drmić, a ne Šišljagić, ali svakom se može potkrasti greška) i Đapića koji odbija surađivati s novinarima Glasa Slavonije.

"Zahtijevamo od svih sudionika izbora da svim novinarima omoguće slobodan pristup informacijama pod jednakim uvjetima. Navedeni osječki događaji potpuno su neprihvatljivi u demokratskom društvu u kojemu je jedna od temeljnih vrijednosti sloboda medija. Svi novinari moraju imati jednaka prava na pristup informacijama i njihovim izvorima, a nije na političarima da sude o vrijednosti tih informacija i sposobnosti novinara i medijskih kuća. Pravo na sud imaju jedino čitatelji, gledatelji i slušatelji. Nadamo se da se slične situacije više neće događati u vrijeme izuzetno osjetljive kampanje u kojoj će veliki teret iznijeti upravo lokalni i regionalni mediji i da će građani na izborima kazniti sve one političare koji su protivni slobodi novinara i medija." navodi HND.

 

J.D.
Foto: ICJ

Pročitajte više