Helsinki: Počeli pregovori o miru u Acehu

Indonezijski dužnosnici i separatistički pobunjenici, potaknuti razornim tsunamijem koji je krajem prošle godine pogodio indonezijsku pokrajinu Aceh, sastali su se u petak u Helsinkiju prvi put u gotovo dvije godine kako bi pokušali dogovoriti prekid 30godišnjeg rata.

Izgnani čelnici Pokreta za slobodni Aceh (GAM) i visoki indonezijski pregovarači počeli su pregovore razmatranjem humanitarne krize u Acehu, gdje je u tsunamiju 26. prosinca poginulo i nestalo 230.000 ljudi, a više od 400.000 ostalo je bez svojih domova.

Humanitarna pitanja bit će na dnevnom redu sve do subote ujutro kada će se pregovarači posvetiti "ostalim pitanjima", rekla je glasnogovornica Inicijative za upravljanje krizama bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija koji posreduje između dvije strane. Nije poznato o čemu će točno pregovarati.

U GAM-ovoj borbi za neovisnost plinom pogatog Aceha od 1976. poginulo je gotovo 12.000 ljudi. Mirovni napori prekinuti su prije 21 mjeseca, no nakon tsunamija obje strane ponudile su prekid vatre. Džakarta je pobunjenicima ponudila "posebnu autonomiju", što je GAM dosad odbacivao.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više