HEP više neće popuštati upravi TLM-a

HRVATSKA elektroprivreda, većinski vlasnik šibenskog TLM-a, zatražila je od Uprave te tvrtke da u sljedećih 14 dana dostavi poslovni plan i program odvajanja zdrava od problematična dijela tvrtke, a ako to ne učini, HEP više neće dopuštati da TLM ne plaća struju i isključit će ga iz eletromreže, kazao je danas Šime Balabanić, član Uprave HEP-a i predsjednik Skupštine TLM-
Na tiskovnoj konferenciji u Šibeniku Balabanić je naveo primjer splitske Željezare u kojoj su pozitivne promjene nastale kad je HEP zbog dugova prekinuo opskrbu strujom.

Balabanić je istaknuo da je HEP lani TLM-u oprostio 24 milijuna duga, a do današnjeg dana duguje još 13 milijuna kuna.

"Uprava TLM-a mora biti svjesna da država više neće pomagati TLM-u i dok se ne preustroji i ne utvrdi koji su njegovi zdravi dijelovi u koje je korisno ulagati novac, a kojih se dijelova tog holdinga treba riješiti", kazao je Balabanić. Izrazio je nadu da je sadašnja Uprava TLM-a to sposobna učiniti u suradnji s Nadzornim odborom i HEP-om.

Na novinarski upit o najavljenu potpunu prestanku proizvodnje zbog nedostatka sirovine i očekivanu jamstvu HEP-a za kratkoročan zajam za izlaz iz sadašnjeg stanja ništa određeno nije rekao osim da bi sve trebalo biti jasnije za 14 dana.

Kako bi se izbjegli zastoji u opskrbi kao prošle turističke sezone, u poboljšanje opskrbe strujom Vodica i Murtera HEP će uložiti 40 milijuna kuna, a veći dio radova će, po Balabanićevim riječima, završiti do početka turističke sezone. U prošle tri godine HEP je u Šibensko-kninskoj županiji uložio 85, a do kraja 2007. planira uložiti još 55 milijuna kuna, dodao je Balabanić.

Pročitajte više