Heroj filma Hotel Ruanda pušten iz zatvora

Foto: EPA

Paul Rusesabagina, koji je prikazan kao heroj u filmu Hotel Ruanda, pušten je jučer iz zatvora u Ruandi, objavili su američki dužnosnici, nakon što mu je kazna preinačena poslije intenzivne diplomatske aktivnosti SAD-a.

Rusesabagina, koji ima stalni boravak u SAD-u, premješten je sinoć, uz pratnju službenika američkog veleposlanstva, iz zatvora u rezidenciju katarskog veleposlanika u Kigaliju, izvijestila su novinare u Washingtonu dvojica visokih dužnosnika Bidenove administracije.

Rusesabagina 2021. osuđen na 25 godina zatvora

Rusesabagina je u rujnu 2021. osuđen na 25 godina zatvora zbog povezanosti sa skupinom koja se protivi ruandskom predsjedniku Paulu Kagameu i koja ima oružano krilo.

Ruandska vlada objavila je jučer ranije da ublažava kaznu Rusesabagini. On će ostati u Ruandi nekoliko dana prije nego što otputuje u Dohu, a zatim u Sjedinjene Države, rekli su dužnosnici, prema čijim riječima su u ovakvom slijedu događaja ulogu odigrale vlade Ruande i SAD-a, ali i sam Rusesabagina.

"Ovo puštanje na slobodu je rezultat želje da se resetiraju odnosi sa SAD-om"

Povijesno bliske veze Washingtona s Ruandom bile su zategnute zbog ovog slučaja i optužbi SAD-a, koje je Kigali odbacio, da je Ruanda poslala trupe u susjednu Demokratsku Republiku Kongo i tamo podržava pobunjenike.

Stephanie Nyombayire, glasnogovornica ruandskog predsjednika Paula Kagamea, tvitala je da je puštanje na slobodu "rezultat zajedničke želje da se resetiraju odnosi SAD-a i Ruande".

Bojkotirano suđenje

Rusesabagina (68) osuđen je u rujnu 2021. Negirao je optužbe i bojkotirao suđenje, koje su on i njegovi pristaše nazvali političkom prevarom. Također je rekao da je 2019. otet iz Dubaija i da je nasilno vraćen u Ruandu.

Kagame je zanijekao bilo kakvu otmicu, ali je sugerirao da je Rusesabagina prevaren u Dubaiju da se ukrca na avion za Ruandu.

Washington je naznačio kako je "pogrešno pritvoren", dijelom i zbog, kako je naveo, nedostatka jamstava poštenog suđenja.

Američki državni tajnik Antony Blinken susreo se s Kagameom tijekom posjeta Kigaliju u kolovozu i tada je "puno govorio o planu za Paulovo konačno oslobađanje", rekao je američki dužnosnik upoznat s tim pitanjem.

Hotel Ruanda prikazuje Rusesabaginin uspjeh u spašavanju više od 1000 izbjeglica

Neimenovani američki dužnosnik, blizak pregovorima, kazao je da je slučaj imao odjeka daleko izvan Afrike, dodajući da je "Ruanđanima postalo jasno da ovo neće naprosto nestati".

Hotel Ruanda prikazuje Rusesabaginin uspjeh u spašavanju više od 1000 izbjeglica, uključujući njegovu obitelj, tijekom genocida u Ruandi 1994. tako što ih je smjestio u opkoljeni hotel kojim je upravljao u Kigaliju.

Rusesabagina, glasni kritičar Kagamea, priznao je da ima vodeću ulogu u oporbenoj skupini, Ruandskom pokretu za demokratske promjene (MRCD), ali je odbacio odgovornost za napade koje je u Ruandi izvelo njegovo oružano krilo, Snage za nacionalno oslobođenje (FLN).

Napisao je da će, ako bude pomilovan i oslobođen, ostatak vremena provesti u Sjedinjenim Državama, "u tihom razmišljanju".

Pročitajte više

 

Pročitajte više