hfp: prodaja sunčanog hvara upitna zbog privremene sudske zabrane

Hrvatski fond za privatizaciju zaprimio je danas privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja 20,97 posto dionica Sunčanog Hvara, zbog čega, kako su izvijestili, ne mogu izvršiti odluku Vlade od 23. siječnja 2003. o prodaji Sunčanog Hvara (Termama Čatež).

Stoga u HFP-u, kako navode u priopćenju, pretpostavljaju da će Vlada, poštujući odluku Suda, staviti izvan snage odluku kojom je bila prihvaćena ponuda za kupnju dioničkog paketa Sunčanog Hvara.

HFP u priopćenju navodi da je od Trgovačkog suda u Zagrebu zaprimio mjeru zabrane otuđenja i opterećenja 945.067 dionica Sunčanog Hvara, što čini 20,97 posto dionice tvrtke, uz zabilježbu takve zabrane kod Središnje depozitarne agencije.

Privremena mjera Trgovačkog suda u Zagrebu odnosi se na sve dionice koje ima HFP, a koje su bile oglašene na prodaju natječajem objavljenim 1. listopada 2002. godine, odnosno 20,97 posto temeljnog kapitala društva Sunčani Hvar.

Slijedom toga, HFP, kao eventualni prodavatelj, nije više u mogućnosti izvršiti odluku Vlade od 23. siječnja 2003. godine, budući da više ne raspolaže sa 62,3 posto, nego 41,06 posto dionica Sunčanog Hvara d.d., navodi se u priopćenju.

Iz HFP-a najavljuju da će na tu privremenu mjeru u zakonskom roku uložiti žalbu Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

Inače, rok za podnošenje žalbe je 8 dana od primitka rješenja, ona ne odgađa izvršenje, a privremena mjera će na snazi ostati do okončanja arbitražnog postupka.

Privremenu mjeru raspolaganja dionicama Sunčanog Hvara donijela je prošlog petka, 31. siječnja, sutkinja-pojedinac Vesna Buljan, a stupila je na snagu danas, dostavljanjem HFP-u.

Donošenje privremene mjere zatražio je Privatizacijsko-inevsticijski fond Pleter dd iz Varaždina, koji je krajem prošle godine (28. prosinca) pokrenuo arbitražni postupak protiv HFP-a pred Stalnim izabranim sudištem Hrvatske gospodarske komore.

Tužbom je Pleter, kao i ostali PIF-ovi prije dvije i pol godine, tražio da HFP poštuje Ugovor o zamjeni dionica koje su dobili u sklopu kuponske privatizacije.

Pročitajte više