HGSS i vojska s Velebita izvukli teško ozlijeđenog alpinista

PRIPADNICI Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) danas su s Velebita izvukli teško ozlijeđenog alpinista koji je pao dok se penjao po stijeni Velinac (965 m) na južnoj strani Velebita na predjelu blizu Baških Oštarija.

27-godišnji planinar iz Zagreba je nastradao u trenutku dok se odlomio veliki kamen po kojem se penjao. Nakon što je pao sa visine od četiri metra na njega je pao komad odvaljenog kamena.

Nakon nesreće je pozvana ekipa HGSS-a iz Gospića. Akcija izvlačenja je trajala ukupno četiri sata, a u njoj su bila anagažirana 24 spasioca. Sudjelovala je u helikopterska ekipa HGSS-a iz Splita. Planinar je uz velike napore izvučen helikopterom i tehnikom dugog užeta.

Nakon dojave o nesreći krenula je Gorska služba spašavanja iz Gospića, a zbog težine ozljeda iz Splita je helikopterom HRZ-a upućena letačka ekipa s dvojicom liječnika i medicinskom opremom. Planinar je u splitsku bolnicu Firule zaprimljen s otvorenim prijelomima ruke i rebara te s ozlijeđenim plućima i u traumatskom šoku. S ozlijeđenim planinarom je bio njegov prijatelj koji je Velinac napustio neozlijeđen.

R.I.
Foto: Zoran Erceg - Foto klub Fotoakademija Split

Pročitajte više