HGSS izveo tešku akciju spašavanja s ledene planine. Objavili su detalje

DEŽURNI spasilac HGSS Stanice Zadar zaprimio je, posredstvom centra 112, u subotu 2. ožujka 2019. u 21:25 h poziv u akciju spašavanja.

HGSS je na stranicama objavio priopćenje u kojem navode što se točno dogodilo.

"Radilo se o dvoje planinara koji su se nalazili pod grebenom Crnopca, od kojih je jedna osoba iscrpljena i ne može nastaviti kretanje prema planinarskom skloništu Crnopac. Oni su ranije toga dana krenuli iz pravca Prezida preko vrha i grebena Crnopca prema svome odredištu na planinarskom skloništu. Prešavši greben, na sjevernoj padini shvaćaju da je dobar dio staze zaleđen, pod snijegom i vrlo opasan za silazak. 

Budući da nisu imali opremu za planinarenje u zimskim uvjetima dvojac je pokušao naći lakši put, ali ubrzo su zaključili da je jedina opcija poziv prema centru 112. Sedmeročlani tim spašavatelja krenuo je iz Zadra u 22:00 sata, terenskim vozila uspjeli su se probiti do „donjeg parkinga“ na cesti prema Crnopcu odakle su nastavili pješke prema Velikom Batu, gdje su se prema dojavi nalazili unesrećeni planinari. Teren je bio jako zahtjevan za kretanje, s izmjenama kvalitete snježne podloge što je dosta otežalo pristup kao i silazak s unesrećenima", piše HGSS.



"Dolaskom do unesrećenih planinara oko 1:45, započinje dugotrajno i iscrpljujuće spuštanje prema planinarskom skloništu. Obzirom da je jedna osoba bila u dosta lošem stanju, iscrpljena i vidno pod stresom, odlučeno je da je na svakoj „sumnjivoj“ strmini spuštamo navezanu. Izmjenjivali su se gelenderi, sidrišta, izrada stepenica u ledu itd. 

Na planinarsko sklonište Crnopac unesrećeni su dopraćeni u 4:45 h, gdje su se ostali odmoriti i okrijepiti, a spašavatelji su krenuli prema vozilima i u Zadar došli u 6:40h. S planinarima je dogovoreno da nazovu na dežurni broj Stanice Zadar kad se naspavaju i odmore. 

U 10:00h ujutro planinari javljaju da su u dobrom stanju i da kreću prema svom vozilu. Time se završila još jedna fizički izuzetno teška akcija spašavanja HGSS-a. Ovim putem još jednom apeliramo na sve posjetitelje planina da se dobro informiraju o mjestu gdje žele ići, da prate vremensku prognozu i ponesu adekvatnu opremu, izlete planiraju u skladu sa svojim znanjem i iskustvom i da bez odlaganja zovu pomoć ako smatraju da im je potrebna", piše HGSS.

Pročitajte više