HGSS nudi pomoć Turskoj: Na raspolaganju imamo 18 ljudi, potražne pse, dronove...

Foto: Profimedia, Slavko Midzor/PIXSELL

HRVATSKA gorska služba spašavanja (HGSS) želi pomoći Turskoj nakon što je zemlju jutros pogodio razorni potres magnitude 7.8 po Richteru. Potres je zahvatio i susjednu Siriju. Zato je HGSS svoje resurse stavio na raspolaganje civilnoj zaštiti.

Prema najnovijim službenim informacijama, broj poginulih diljem Turske i Sirije sada iznosi više od 670, a tisuće su ozlijeđene. U tijeku je velika akcija spašavanja.

"Ponudili smo pomoć Turskoj i sada je na Turcima hoće li prihvatiti ili ne, ovisno o tome što im je potrebno na terenu", rekao je za Index izvršni pročelnik HGSS-a Josip Granić.

HGSS nudi potražnu i medicinsku pomoć te dronove

Granić kaže da je HGSS ponudio potražne timove od oko 18 ljudi te četiri tima u kojima su čovjek i pas. Također, HGSS bi na raspolaganje Turskoj dao i dronove.

"Ponudili smo 10 dronova, to smo koristili u Petrinji nakon potresa. Također, ponudili smo i jedan medicinski tim. To je ono što u ovom trenu nudimo i imamo na raspolaganju i ekipe bi se u Tursku uputile s pripadnicima civilne zaštite. Ono što nudimo je potražni i medicinski kapacitet te bespilotne letjelice", rekao nam je Granić.

Pročitajte više