HGSS spasio oca i sina kod vrha Sveti Ilija, bili su iscrpljeni i dehidrirani

Foto: HGSS

DUBROVAČKI pripadnici HGSS-a su jučer nešto nakon 16 sati obaviješteni o pozivu u pomoć od dvoje stranih državljana. 

Pomoć su trebali otac i sin koji su pri spuštanju s vrha Sveti Ilija, pored mjesta Gradac, krenuli neoznačenom stazom prema zaselku Rudine. 

Spašeni nakon skoro dva sata potrage

"Osobe su bile iscrpljene i nalazile su se na nepristupačnom području bez vode. Odmah po dojavi na teren kreće petero spašavatelja HGSS stanice Dubrovnik. Kako se radi o rubnom području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije u ispomoć je pozvana i stanica Makarska.

Zbog nepokrivenosti signalom nije bilo moguće stupiti u kontakt sa zalutalim osobama. Od centra 112 dobivamo zadnju poznatu lokaciju mobitela i sužavamo područje pretrage. Spašavatelji se dijele u tri ekipe i kreću s tri strane stazama prema vrhu Sv. Ilija, dok jedan spašavatelj priprema bespilotnu letjelicu za pregled iz zraka.

Nakon nepunih dva sata osobe su pronađene na nepristupačnom terenu van staze vidno iscrpljene i dehidrirane. Nakon okrepe i pregleda osobe se u pratnji spašavatelja spuštaju do prometnice i predaju obitelji u 19:30", priopćili su iz HGSS-a.

HGSS je pohvalio centar 112 Dubrovačko-neretvanske županije zbog izvrsne koordinacije sa spašavateljima i prikupljanju korisnih informacija koje su HGSS-ovcima omogućile da u kratkom roku pronađu zalutale osobe. 

Pročitajte više