HGSS dobio dva nova čamca. Prije su pripadali udruzi za osobe s invaliditetom

Foto: Facebook/Damir Dekanić

Vukovarsko-srijemska županija kupila je za potrebe Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinkovci i županijskog Športsko ribolovnog saveza dva čamca, ukupne vrijednosti oko 15.000 eura, a koji bi tim dvjema udrugama od javnog značaja trebali biti od velike pomoći.

U ime Županije čamce je predao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić pojasnivši kako je riječ o plovilima koja su se nalazila u vlasništvu nekadašnje vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom "Bubamara" koja se nalazi u stečajnom postupku, a koje je Županija otkupila.

"Plovila su opremljena motorima, prikolicama za prijevoz"

"Plovila su opremljena motorima, prikolicama za prijevoz i drugom vrijednom opremom i uvjereni smo kako će biti od velike koristi HGSS-u i Športsko ribolovnom savezu, kako za spašavanje unesrećenih na Dunavu, Savi, Bosutu, a isto tako i ribočuvarskoj službi za bolji nadzor vodenih tokova na području županije", kazao je župan Dekanić.

Pročelnik Stanice HGSS Vinkovci, Zlatko Becić napomenuo je kako je Stanica Vinkovci vrlo solidno opremljena, ali su problem ljudski kapaciteti koji su nedostatni.

"Nedostaje nam desetak ljudi čiji manjak pokušavamo nadomjestiti tehnologijom, dronovima, podvodnim dronovima, čamcima poput ovoga koji ćemo koristiti, po potrebi, po cijeloj Hrvatskoj. Najčešće naše čamce koristimo za plovidbu po Dunavu, poglavito kada je brza voda i ima plutajućih predmeta. Ovakvi čamci su idealni za takve situacije", istaknuo je Becić.

Bolji nadzor voda

Po riječima predsjednika Športsko ribolovnog saveza Vukovarsko-srijemske županije Zlatka Kobaševića, Savez upravlja s 300 kilometara voda koje se prostiru na oko 3.000 hektara površine te je zahtjevno pokrivati tolike vode na području županije, a što se do sada činilo uz pomoć samo jednog plovila. 

 "Uz pomoć još jednog plovila, koje je izvrsno opremljeno, dobivamo mogućnost dislokacije ribočuvarske službe i bolje intervencije u nadzoru voda", kazao je Kobašević.

Pročitajte više