HGSS-ovac i planinari spašavali iznemoglog turista i njegove suputnike

Foto: HGSS

DELNIČKI HGSS-ovci su u subotu asistirali u radovima održavanja Vihoraškog puta u strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene. Tijekom radova kod područja Natašinog Dola, HGSS-ovcu su prišla dva planinara i upozorila ga da se kod Ljuske kreće turist u neprikladnoj opremi te pokazuje znakove iznemoglosti.

HGSS-ovac i članovi Hrvatskog planinarskog društva Vihor, koji su radili na uređenju staze, pomogli su turistu da savlada dio staze i penjanje prema Natašinom Dolu. U razgovoru s njim saznali su da je dio deseteročlane skupine koja je krenula s Bijelih stijena prema Ratkovom skloništu. 

Kretali su se bez rasvjete i u lošoj opremi

Turist im je kazao kako je ostatak skupine dosta iza njega jer jedan član ima strah od visine te da razmišljaju skrenuti s markiranog puta u krivom smjeru. Spasioci se odmah upućuju skupini u susret te potom članove skupine navode i spuštaju niz dijelove staze prema Natašinom Dolu. 

S obzirom na to da se već približavao mrak, a skupina se kretala bez rasvjete i u lošoj opremi, spasioci su ih otpratili kroz Ačkovu dolinu bržim putem na Begovu stazu prema vozilima.

Iz HGSS-a su ponovno ukazali na potrebu za boljim informiranjem te nošenjem adekvatne opreme domaćih i stranih posjetitelja prilikom kretanja po zahtjevnim stazama u strogom rezervatu u kojem je većim dijelom nemoguće naći mobilni signal.

Pročitajte više

 

Pročitajte više