HHO: Šeks je lagao, osramotio državu i više ne može biti potpredsjednik Sabora

"PETOKOLONAŠENJE" potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na suđenju Branimiru Glavašu i ostalima za ubijanje srpskih civila u Osijeku 1991. godine je cinično, sramotno i nakon tog iskaza on više ne može obnašati funkciju potpredsjednika Sabora niti jednu drugu državnu dužnost, zaključeno je danas na tiskovnoj konferenciji Hrvatskog helsinškog odbora.

Podsjetimo, Šeks se potpuno svrstao na Glavaševu stranu i oprao se od svake odgovornosti za zločine u tom gradu 1991. godine. U svjedočenju je rekao kako je u Osijeku 1991. godine djelovala "peta kolona" koja je u tome gradu bila bolje organizirana nego u drugim dijelovima Hrvatske, iz čega HHO iščitava da je Šeks htio poručiti da je za ubijanje i pljačke kriva fantomska, neuhvatljiva skupina.

Po tvrdnjama koje je potpredsjednik Sabora iznio, neki djelatnici KOS-a i SUZUPA djelovali su za neprijateljske ciljeve i širili dezinformacije prema predsjedniku Franji Tuđmanu u cilju slabljenja obrane grada te diskreditacije Glavaša i njega samog. Mnogi od njih su bili u maskirnim uniformama Hrvatske vojske. Sam, tvrdi, nije znao ništa i zapravo je bio "civil u vojnoj odori", kazao je. A ta odora je, podsjetimo, označavala šefa Kriznog stožera, kasnije i zapovjednika obrane Osijeka, s tim da je bio i Vladin povjerenik u tom gradu.

Muk političke elite

Šeksovo svjedočenje podsjeća HHO na velikosrpsko tumačenje kako su za masakr na tržnici Markale u veljači 1994. godine krivi branitelji Sarajeva.

"Na te laži dolično su reagirali pokoji novinar i pojedini aktivisti za ljudska prava. Najveći dio političke elite, kako one u vlasti, tako i u oporbi, nije se izjasnio o Šeksovom svjedočenju, što je samo kontinuitet izigravanja pravde i zataškavanja ratnih zločina", pišu u izjavi.

Šeks osramotio državu, suđenje u gotovo svim aspektima dvojbeno

Mladen Godek iz HHO-a prozvao je Šeksa što je prešutio ono što je znao o događajima u Osijeku, jer o njima su znali i građani. Pozvao se na članak 238. stavak 1. Kaznenog zakona govori da se istina ne smije prešutjeti i dodao da će zbog Šeksova svjedočenja HHO poslati otvoreno pismo svim tijelima državne vlasti, uključujući i državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

"Kao što je poznato, Šeks je 1991. godine obnašao ključne dužnosti u Osijeku. Upravo stoga, očekivalo se da će on kao jedan od najutjecajnijih političara u nas, prepoznati važnost svog svjedočenja i preuzeti barem djelić odgovornosti za tragična zbivanja u Osijeku devedesetih godina. Umjesto toga, Šeks se svojim svjedočenjem narugao hrvatskom pravosuđu izazvavši zgražanje iznesenim 'tezama' i neistinama", stoji u izjavi HHO-a koji dodaje da ne ulazi u pitanje relevantnosti njegovog svjedočenja i utjecaja na konačan ishod suđenja, ne prejudicira ničiju nevinost ni krivnju, ali upozorava na pogubne posljedice daljnjeg gubljenja vjerodostojnosti ugleda Hrvatske i njenih institucija.

Šeks se svojim svjedočenjem, kaže Golek, narugao hrvatskom pravosuđu te da je svojim lažnim i neprimjerenim svjedočenjem te odnosom prema pravdi osramotio sebe i Hrvatsku u cjelini. Podsjećaju i da je potpredsjednika Sabora Predsjednik republike Stjepan Mesić nedavno odlikovao ordenom za doprinos razvoju demokracije i ustavnog poretka.

Skandalozno suđenje i Glavašev saborski mandat

Suđenje, stoji u izjavi HHO-a, poprima izrazito neželjene aspekte, od početka izaziva brojne prijepore zbog dvojbenih odluka Sabora, neprihvatljivog djelovanja sudskog vijeća na čelu sa sucem Željkom Horvatovićem, a posebno je dvojben postupak suda temeljem kojeg je suđenje moralo početi iz početka.

"Okrivljeni za zločine brane se sa slobode, utječu na svjedoke, a njihovi branitelji putem medija objavljuju imena zaštićenih svjedoka, što predstavlja kršenje Zakona o kaznenom postupku i kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna. Branitelji optuženih tijekom sudske rasprave u sudnici mobitelom fotografiraju svjedoke", nabraja HHO samo neke u nizu incidenata u Horvatovićevoj sudnici. Evo što kažu o Glavaševom ponašanju u Saboru:

"Branimir Glavaš je i dalje saborski zastupnik bez obzira na to da je optužen za ratni zločin, što većina u Saboru prihvaća kao normalno. Prilikom odlučivanja o dva protuustavno donesena Zakona (Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o golfu), njegov je glas bio presudan za običnu većinu zastupnika", navode u udruzi za zaštitu ljudskih prava.

"Sve to ukazuje na činjenicu da se hrvatske (pravna) država cinično poigrava i ruga dostojanstvu žrtava, mučenih i brutalno pobijenih hrvatskih građana srpske nacionalnosti, što upozorava na rasap političkog i moralnog stanja velikog dijela hrvatske političke elite i javnosti. Takvo stanje najizravnije ometa proces suočavanja s prošlošću, zasnovan na istini i humanosti, i to u vrijeme kada Hrvatska, kao kandidat za članstvo u RU, teži razvoju demokracije i vladavine prava", navodi HHO.

Smatraju da ovakvim nedopustivim pretvaranjem laži u istinu, žrtava u zločince i zločina u domoljubna, herojska djela u kolektivnoj svijesti zločinci aboliraju, a zločini prihvaćaju kao normalni, što u budućnosti može dovesti do njihovog ponavljanja i zbog toga traže da Šeks prestane obavljati javne funkcije.

Šeks: Prljavi nasrtaj na slobodu sudstva

Vladimir Šeks kazao je danas u Saboru da su ove optužbe "besprizornim pokušajem besprizorne skupine ljudi da uzme pravdu u svoje ruke", dodajući da će "o tome što je istina odlučivati sud, a ne HHO.

"To je prljavi nasrtaj na slobodu sudstva i pravnu državu, nečuven pokušaj da uzmu pravdu u svoje ruke i sami ocjenjuju, procjenjuju i presuđuju", rekao je Šeks novinarima.

A.B.
Foto: Novi list/V.H./K.H.

Pročitajte više