Hillary Clinton: SAD će se suprotstaviti svakom pokušaju raspada BiH

AMERIČKA državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Sjedinjene Države žele ujedinjenu Bosnu i Hercegovinu koja će ići ka Evropskoj uniji i NATO savezu, objavio je danas Voice of America.

"Ne želimo vidjeti bilo kakve korake prema raspadu Bosne i toga se dosta pribojavamo. Postoji dug popis strahova. Što se tiče NATO saveza, pomno pratim problematiku jer i ja dijelim vašu zabrinutost da želimo da se Bosna i Hercegovina osjeća dobrodošlom. Oni možda još nisu spremni za NATO, ali uz malo dodatnog napora bit će" objasnila je Clintonova pred članovima Odbora za vanjsku politiku odgovarajući na pitanja američkih senatora.

Ona je dodala i kako pitanje Bosne i Hercegovine i njene političke budućnosti više nije toliko sporno niti u žiži interesa, no da, kako je rekla, ima još dosta nedovršenog posla i osjetljivih pitanja na koja treba reagirati.

Nove napetosti između Srba i ostatka Federacije zbog novih Dodikovih ideja o referendumima


Odgovarajući na pitanje demokratske senatorice Jeanne Shaheen, koja je izrazila bojazan da su zemlje članice NATO saveza, ali i Europska unija, umorne od proširenja te da nisu sklone ponuditi Bosni i Hercegovini Akcijski plan za članstvo (MAP), Clinton je kazala kako SAD potiču EU da učini više kako bi Bosni i Hercegovini ukazala na dobrobiti članstva te da surađuje s vladom u Sarajevu oko uvjeta za članstvo.

VoA podsjeća i da se međunarodno tijelo koje nadgleda implementaciju Daytonskog sporazuma početkom ovoga tjedna sastalo u Sarajevu kako bi razmotrilo nove napetosti između Srba i bošnjačko-hrvatske Federacije, nastale nakon najava o referendumu za osamostaljenje Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je pozvao na održavanje referenduma o daljoj ulozi međunarodne zajednice u sistemu uprave Federacijom i pravosudnim sustavom, a VoA prenosi kako neki politički analitičari vjeruju kako bi taj referendum zapravo mogao biti uvod u referendum o odcjepljenju RS.

Pročitajte više