Hiperaktivna djeca možda su samo umorna

NEKA hiperaktivna djeca za koju se vjeruje da boluju od pomanjkanja koncentracije možda su samo preumorna jer loše spavaju ili pretjerano hrču, priopćili su znanstvenici.

´Roditelji bi, ako imaju hiperaktivno dijete koje hrče, morali razmisliti o mogućnosti da su te dvije stvari povezane´, izjavio je autor istraživanja David Gozal sa sveučilišta u Louisvilleu.

U istraživanju objavljenom u časopisu Pedijatrija Gozal je otkrio da otprilike četvrtina djece u dobi od pet do sedam godina s blagim simptomima poremećaja pažnje s hiperaktivnošću istodobno i hrče. U nekim slučajevima problemi s disanjem dosegli su razinu apneje u kojoj se disanje stalno blokira tijekom noći, a spavanje je poremećeno.

´Godinama smo pratili brojnu djecu koja su prestala uzimati lijekove za hiperaktivnost kad su se počela liječiti od apneje´, rekao je Gozal.

U SAD se oko 5 posto djece, većinom dječaka, smatra hiperaktivnom, što se ocrtava kroz nepažljivost, impulzivnost i pretjeranu aktivnost.

Gozal je rekao da se djeci za koju se pretpostavlja da bi mogli pokazivati simptome hiperaktivnosti propisuju lijekovi bez potpune procjene koju preporuča Američka akademija za pedijatriju, koja izdaje časopis.

´Pedijatri i roditelji morali bi biti svjesni da kod neke djece simptome hiperaktivnosti možda uzrokuju hrkanje i apneja. Zato bi kod njih liječenje apneje spavanja moglo dovesti do velikog poboljšanja, ako ne i potpunog nestanka simptoma hiperaktivnosti´, rekao je Gozal.

Pročitajte više