Hitler se rukovao s Jessejem Owensom?!

PRIČA kako je nacistički vođa na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. iz protesta napustio stadion jer nije mogao gledati kako Afroamerikanac Jesse Owens pobjeđuje Nijemce najobičniji je mit, tvrdi njemački novinar Siegfried Mischner.

Štoviše, 83-godišnjak koji je svjedočio Igrama 1936. tvrdi da se Hitler rukovao s Owensom i da mu je sâm američki atletičar 1960. godine pokazao fotografiju koja to potvrđuje. Na upit novinara Daily Maila zašto Owens nikada nije javno potvrdio susret s Hitlerom, Mischner je odgovorio:

"Vjerojatno je i sam htio produbiti mit, kao i svi mi ostali. Prevladavajuće mišljenje u poslijeratnoj Njemačkoj je bilo da je Hitler ignorirao Owensa. Zato smo i mi novinari odlučili ne izvještavati o fotografiji. Konsenzus je bio da moramo nastaviti prikazivati Hitlera u lošem svjetlu".

Mischner tvrda da nitko nije htio preuzeti odgovornost za prikazivanje čudovišta u pozitivnom kontekstu.

"Svi su moji kolege mrtvi, Owens je mrtav, i mislim da je sada zadnja prilika da ispravim nepravdu. Ne znam gdje je fotografija sada i postoji li uopće, ali nemam nikakvih razloga za laganje. Samo mislim da je ovo bilo važno izreći", dodao je veteran njemačkog novinarstva.

Owens je 1936. osvojio zlatne medalje na 100, 200 i 4x100 metara te u skoku u dalj, a kasnije je priznao da je u Njemačkoj bio bolje tretiran nego kod kuće. Zanimljivo je da nikad nije bio pozvan u Bijelu kuću, niti je primio čestitku od predsjednika, a nepravdu je tek 1955. ispravio Dwight Eisenhower koji ga je proglasio ambasadorom sporta.

Pročitajte više