Sud ukinuo presudu koja je bila u korist HRT-a, slučaj Hloverke Novak Srzić vraća se na početak

Screenshot: HRT

ŽUPANIJSKI sud u Osijeku ukinuo je zbog "pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja" prvostupanjsku presudu kojom je Općinski radni sud u Zagrebu u kolovozu prošle godine presudio u korist HRT-a nakon tužbe bivše novinarke i urednice urednice javne radiotelevizije Hloverke Novak Srzić.

Viši sud prihvatio je krajem siječnja žalbu Novak Srzić i od zagrebačkog Općinskog radnog suda zatražio novo suđenje u tom slučaju.

Novak Srzić otkaz je dobila u proljeće 2015. nakon javnih istupa u kojima je izrazila nezadovoljstvo prijenosom inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, navodeći da je taj prijenos bio daleko ispod profesionalnog standarda HRT-a te da se u komentarima voditeljice prijenosa Elizabete Gojan radilo o ponižavanju tada novoizabrane predsjednice.

Tadašnja uprava HRT-a, na čelu s Goranom Radmanom, navodeći kao razlog neovlaštene istupe u javnosti zbog sporne inauguracije dala je otkaze Novak Srzić i Gojan koja je nakon odluke istog Općinskog radnog suda u siječnju prošle godine privremenom mjerom vraćena na posao.

U presudi višeg suda koja je dostavljena Općinskom radnom sudu stoji da u prvostupanjskom postupku "nije nedvojbeno raspravljena činjenica je li tužiteljica u konačnici imala odobrenje nadređene osobe za odgovore na upit medija te je li njen istup eventualno naknadno odobren".

Također, navode i da "nije raspravljana niti činjenica zbog kojih je razloga tužiteljica odgovarala na upite medija".

U svojoj žalbi Novak Srzić je istaknula da prije davanja prve izjave nije imala odobrenje nadređene osobe, kao što su predviđali interni akti HRT-a, ali samo zato jer joj je bila nedostupna zbog poslovnih obveza.

No, o tome ju je, tvrdi, "naknadno izvijestila te obavijestila da će u istom smislu dati izjave još u dva navrata, na što je nadređena osoba odgovorila: "U redu". "Takve tvrdnje u bitnom je potvrdila i odgovorna osoba", stoji u rješenju Županijskog suda koji je od Općinskog radnog suda zatražio da u ponovljenom postupku "raspravi sporna pitanja na koja je ukazano u ukidnom rješenju".

Hloverka nahvalila Markotu

"Moram posebno pohvaliti gospodina Blagu Markotu koji je pred saborskim odborom rekao da ukida verbalni delikt koji je nametnuo Goran Radman", kaže Hloverka Novak Sržić dodavši da se u istom problemu našla Elizabeta Gojan.

"Samo ću vas podsjetiti na tadašnju reakciju međunarodne federacije novinara koja je prosvjedovala zbog takvog Radmanovog postupka. Prosvjedovali su i tadašnji eurozastupnici Plenković i Picula, HND i ostali. Zato cijenim ovaj potez Markote, ne kao moj osobni slučaj, nego da se vrati dostojanstvo profesiji, da se od novinara ne rade poslušnici", kaže Novak- Srzić.


"Kad bi vas u Radmanovo vrijeme netko pitao neku rečenicu o modi, ja to nisam smjela reći bez dopuštenja", pojašnjava.

Upitali smo novinarku HRT-a i o njenim političkim ambicijama. Naime, već se duže vrijeme priča kako bi se mogla kandidirati za gradonačelnicu Makarske.

"Razmišljala sam o tome", kratko je prokomentirala tu temu. Znakovito, u prošlom vremenu.

Pročitajte više