HLS optužuje Vlahušića da je odgovoran za štrajk liječnika, štrajk se nastavlja

HRVATSKI liječnički sindikat (HLS) optužio je danas ministra zdravstva Andru Vlahušića da je odgovoran za štrajk liječnika i njegove posljedice, te je odlučio nastaviti sa štrajkom i na današnji Svjetski dan bolesnika.

Štrajk se nastavlja u istom opsegu, što znači da se primaju samo hitni pacijenti, unatoč prijedlogu zagrebačke podružnice HLS-a da se na Svjetski dan bolesnika štrajk zamrzne.

Po riječima predsjednika HLS-a Ivice Babića, odluku o zamrzavanju štrajka može donijeti samo Glavni štrajkaški odbor koji će se sastati sutra.

Babić je na konferenciji za novinare optužio Vlahušića za plasiranje dezinformacija u vezi sindikalnih zahtjeva, kao i za donošenje Uredbe o povećanju mase za plaće koju nije dao na uvid HLS-u prije predlaganja Vladi.

Vlahušić nije socijalno osjetljiv i kooperativan te ne prihvaća dijalog, a odgovoran je zbog neracionalnog gospodarenja zdravstvenim sustavom, ocijenio je Babić.

Ministra zdravstva također je okrivio što građani ne dobivaju punu zdravstvenu zaštitu.

Nakon sastanka s premijerom Ivicom Račanom u petak, HLS je očekivao novu Vladinu inicijativu za pregovore, no nije je dočekao. O daljnjim potezima HLS-a stoga će sutra odlučiti Glavni štrajkaški odbor.

Babić je ponovio kako je HLS i dalje spreman pregovarati, no nije želio precizirati s kojih pozicija. Spremni su, međutim, potpisati samo sporazum koji će u paketu riješiti status struke.

´Pristali smo da se rješenja za liječnike umjesto u strukovni ugrade u Granski kolektivni ugovor, no aneks kojim se to nudi nije definitivno rješenje´, rekao je Babić.

Predsjednik HLS-a nije želio precizirati s kojih bi pozicija polazili u daljnjim pregovorima, odnosno traže li povećanje od 2.000 kuna linearno svim liječnicima ili 20 postotno povećanje plaća.

Istaknuo je kako od Vlahušića žele čuti jesu li liječničke plaće primjerene ili ih treba povisiti. Ako treba, žele odgovor o točnim iznosima i rokovima.

Na upit kako će nadoknaditi neobavljene operacije i pretrage, Babić je ustvrdio da će zaostaci u poslu biti nadoknađeni ako se postigne sporazum.

Komentirajući podatke o padu podrške građana štrajku, Babić je rekao da prema saznanjima sindikalnih povjerenika, taj pad nije onakav kakvim se prikazuje u anketama.

Po njegovu mišljenju, i za takvu percepciju štrajka u javnosti kriv je Vlahušić jer je plasirao poluistine.

´Građani imaju pravo na revolt, ali on treba biti usmjeren prema onima koji ne žele postići dogovor´, drži Babić.

Predsjednik HLS-a opovrgnuo je napise u nekim medijima da je povezan s HDZ-om i da je pravi cilj štrajka zapravo rušenje Vlade.

´Zanimljivo je da su me za vrijeme HDZ-a optuživali da sam Račanov čovjek, a sada da sam HDZ-ov´, kaže Babić. On odbacuje svaku špekulaciju o politizaciji ili namjeri da se štrajkom sruši Vlada.

Pročitajte više