HNB izdaje novu kovanicu, pogledajte kako izgleda 25 kuna

Foto: HNB

JUBILARNU kovanicu od 25 kuna, povodom četvrtine stoljeća neovisnosti Republike Hrvatske, izdat će Hrvatska narodna banka. Kovanicu je izradio Hrvatski novčarski zavod po idejnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića. Kipar je dao tri prijedloga, a HNB proveo anketu u kojoj su zainteresirani građani mogli glasovati koja ima se najviše sviđa. U anketi je sudjelovalo više od 10 tisuća ljudi. 

Od toga broja zainteresiranih, odabrana je kovanica dobila  50 posto glasova, dok su drugi i treći prijedlog dobili po 28, odnosno 22 posto. Dio sudionika ankete je izrazio pozitivno iznenađenje zbog uključivanja šire javnosti u proces odlučivanja.  Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske odabrala ju je na sjednici održanoj 1. rujna 2016. godine.

Kovanica će ući u optjecaj 7. listopada u 50 tisuća komada. Dosad je izrađeno 11 izdanja ove poznate kovanice, a zadnja je posvećena primanju Hrvatske u Europsku uniju. Specifičnu kovanicu možete nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci.

"Na plohi kovanog novca naizmjenični je prikaz svijetlih i matiranih kvadrata unutar kojih su u pozitivu i negativu ispisane godine, koje simboliziraju dvadesetpetogodišnje razdoblje neovisnosti Republike Hrvatske. Kružno uz rub jezgre ispisan je u pozitivu tekst »25. OBLJETNICA NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE«. Iznad središnjega kvadrata ispisan je u pozitivu datum »8.X.1991.«, a ispod središnjega kvadrata, također u pozitivu, datum »8.X.2016.«", stoji u opisu kovanice koja ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra i masu od 12,75 grama. Jezgra ovog novca ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.

Pročitajte više