HNB objavio - ovo su banke protiv kojih je pokrenut postupak zbog konverzije u švicarcima

Foto: FaH

HRVATSKA narodna banka (HNB) dostavila je u srijedu Udruzi Franak podatke o tome kako su banke prekršile zakon o konverziji kredita u 'švicarcima', koji govore da su nepravilnostu u konverziji utvrđene kod Addiko, Raiffeisen i Sberbanka, a pokrenuti su i prekršajni postupci.

RBA i Sberbanka su, nakon nadzora HNB-a, dužnicima izradile i poslale nove, ispravljene izračune konverzije.

Udruga Franak tražila je ove podatke od HNB-a, međutim odbijeni su pod izlikom poslovne tajne. Potom su uputili tužbu koju su dobili, ali HNB je i dalje odbijao objavu podataka. Nakon nove pravomoćne presude, HNB je bio primoran objaviti ove dokumente. Ipak, iz Udruge Franak nisu zadovoljni.

Udruga Franak kaže da to "nije Bog zna kaj"

Dokument koji je izašao iz HNB-a komentirao je član Udruge Franak Goran Aleksić riječima da "to uistinu nije Bog zna kaj" i da HNB nije obavio svoj posao. "Ovo što je HNB pronašao znamo i bez toga što smo dobili od HNB-a", izjavio je Aleksić.

"HNB je morao utvrditi da li su fiksne marže u svim novim ugovorima određene na nezakonit način, kao što su one na nezakonit način utvrđene u euro kreditima 1. siječnja 2014. godine, samovoljom banaka. I to se mora promijeniti i to će se, izgleda, i promijeniti", zaključuje Aleksić.

Pročitajte više