HNB-u predana dokumentacija za osnivanje prve etične banke u Hrvatskoj

Foto: ZEF / Facebook

ZADRUGA za etično financiranje objavila je danas da je HNB-u predana dokumentacija za osnivanje prve hrvatske etične banke.

Etična banka - Ebanka bi svojim članovima-klijentima trebala osigurati najpovoljnije uvjete bankovnog poslovanja, a zbog drugačijih principa poslovanja, u odnosu na klasične komercijalne banke, klijenti bi trebali dobivati stalnu podršku u svom poslovanju.

Etične banke u Europi imaju bilancu od 21 milijardu eura i 528 tisuća klijenata
Iako je koncept "etične banke" u Hrvatskoj novitet, u nekim europskim zemljama takve banke postoje godinama.

FEBEA – Europska federacija etičnih i alternativnih banaka, koja je osnovana 2001. godine u Bruxellesu, trenutno okuplja preko 20 članica, među kojima su banke, štedno-kreditne zadruge, investicijska društva i zaklade.

Transparentnost poslovanja i briga za društvenu korist projekata

Iako se razlikuju po obliku u kojem funkcioniraju, zajednička im je transparentnost poslovanja i briga za društvenu korist od njihovih aktivnosti.

Etične banke su banke koje stavljaju fokus na kvalitetno upravljanje resursima zajednice s ciljem povećanja kvalitete života ljudi u toj zajednici. Etična banka mora zadovoljavati cijeli niz kriterija etičnog bankarstva.

Najvažniji kriteriji su transparentnost, solidarnost, participacija korisnika i zaposlenika banke u upravljanju bankom, reinvestiranje profita natrag u zajednicu, fleksibilniji odnos prema instrumentima osiguranja kredita te usmjerenost na financiranje projekata realne ekonomije.

Prilikom odobravanja kreditnog zahtjeva projekt se ocjenjuje iz aspekata financijske održivosti, ali i ekološkog i društvenog učinka te mora biti pozitivno ocijenjen po svim kriterijima kako bi kreditni zahtjev bio odobren.

Zbog svega navedenog, etične banke bolje poznaju svoje članove i njihove potrebe, a takav dugoročni partnerski pristup u konačnici rezultira većom stabilnošću etičnih banaka i njihovom manjom izloženosti tržišnim rizicima.

Pročitajte više