HND: Vlahov je javno ponizio Mirjanu Pukanić; Sarnavka: Može li niže?

"NAČIN na koji je HRT, kao javni servis, a posebice  emisija 'In medias res', autora  i urednika Petra Vlahova, javnosti predstavila temu smrti Mirjane Pukanić krajnje je neetičan i  neprofesionalan", navodi se u današnjem priopćenju Hrvatskog novinarstvog društva (HND) pri HTV-u u kojem se upozorava javnost i medije na sinoćnje  izdanje  talk showa "In medias  res" Informativnog  programa Hrvatske televizije voditelja Petra Vlahova.

Zadaće javnog servisa i zanimanje javnosti

HND podsjeća kako pokojna Mirjana Pukanić nije bila javna osoba već je, ne svojim izborom, to postala. Napominje se kako pokojna Pukanić kao svaki građanin ima pravo na privatnost  i dostojanstvo. 

"Nakon odgledane emisije i svega što je u njoj rečeno dobiva se dojam kako je gospođu Pukanić, koja još nije niti pokopana, HRT prije svega nedostatkom uredničke intervencije Petra Vlahova koji nije pokazao da mu smeta bilo što od izrečenog, javno ukopao, ponizio i omalovažio.
Jedno je zanimanje javnosti za određenu temu, a sasvim drugo ZADAĆE su javnog servisa koji, s obzirom na način financiranja ne bi smio podleći sveprisutnom žutilu i senzacionalizmu. Nikakav argument gledanosti ne može opravdati javno mrcvarenje, štoviše linč lika i djela pokojne Mirjane Pukanić kojemu smo sinoć svjedočili", stoji u priopćenju HND-a.

Još jedno svjedočanstvo

Također naglašava se kako u eri najava otkaza i ukidanja emisija čiji sadržaj itekako opravdava ciljeve i zadaće javnog servisa kao što su orimjerice "Euromagazin", "Oko globusa" i "Animatik", novi projekti koji su najavljivani kao oni koji bi trebali popraviti "relevantnost pojavnosti HRT-a", što je naglašavao glavni urednik HRT-a Bruno Kovačević, pokazali su se ne samo kao potpuni promašaji već su i profesionalno sramotni. 


"Kako je jasno da nema nade da će vodstvo kuće povući odgovarajuće poteze, ovo je još  jedno svjedočanstvo javnosti o stanju javnog servisa i još jedno upozorenje Ogranka HND-a na HTV-u", zaključuje se na kraju. 

Vlahov na prevaru htio "navući" Sarnavku u emisiju

Na temu sramotne emisije Petra Vlahova oglasila se i Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e. koja kaže da je šokirana "količinom beskrupuloznosti i moralnog ništavila koje krase čelne ljude HRT-a". Sarnavka tvrdi da se i sama trebala telefonom javiti u spornu emisiju, ali odustala je kad je saznala da će među gostima biti i Berislav Jelinić.

Vlahov ju je, kaže, zvao da se telefonom javi u emisiju o Mirjani Pukanić, uvjeravajući je da će jedini gost u studiju biti bivši predsjednik Stjepan Mesić. Mesić uopće nije bio među gostima: u studiju je uz Jelinića bio Dušan Miljuš. Sarnavka tvrdi da ju je u 16 sati nazvala jedna osoba s HTV-a i javila joj "da će u studiju biti isto piskaralo koje je nju i njenu organizaciju okrivilo za preranu smrt Mirjane Jusup Pukanić".

Šefica udruge B.a.B.e. zatim je, tvrdi, nazvala Vlahova i zabranila mu da je zove u emisiji. Razgovarala je zatim s tajnicom urednika Informativnog programa Dražena Miočića kojoj je najavila da će HTV sudski goniti sve do Europskog suda za ljudska prava ukoliko se u emisiji "In Medias Res" njeno ime spomene u bilo kakvom kontekstu.


Zlonamjerno i neistinito

"Da sam se ja javila u emisiju, oni bi na sudu rekli kako su i meni omogućili da nešto kažem pa ih se ne može okriviti za zlonamjerno i neistinito informiranje", kaže Sarnavka. Kao da to već samo po sebi nije dovoljno nisko, Vlahov je emisiju iskoristio za bestidno blaćenje Mirjane Pukanić.

"Nestručni ljudi besramno govore o dijagnozama, osoba koju je najviše mrzila analizira njezin život... Bila Mirjana u pravu ili ne u odnosu na svoj stav prema sestri Ive Pukanića, barem se nakon smrti moglo poštivati njezine osjećaje. A oni koji su radili emisiju to i predobro znaju. Jer su s društvom koje je Mirjanu izoliralo i učinilo gotovo nesposobnom za  samostalni život već godinama privatno i poslovno umreženi", kaže Sarnavka.

Pročitajte više