Teški dani za HNIP: Tajnik im dobio otkaz zbog ustaša, a čovjek zadužen za etiku opet uhvaćen u plagijatu

Screenshot: YouTube

PROHADEZEOVSKA novinarska paraudruga HNIP, proživljava teške dane. Naime, krajem prošlog tjedna član tajništva HNIP-a Marko Jurič dobio je "nogu" sa Z1 televizije nakon što je pozvao gledatelje da pozdravljaju kao ustaše, a početkog ovog otkrilo se kako je im je predsjednik Etičkog foruma Jure Vujić uhvaćen u plagiranju. I to opet. No, krenimo redom. 
 
Jurič usporedio svoj otkaz s egzekucijama udbaških likvidatora
 
"U svakoj prilici pozdravite’ Za dom spremni’ pa da vidimo hoće li u Hrvatskoj porasti mržnja. Ako vas netko zaustavi i prigovori zbog tog pozdrava, recite da sudjelujete u društvenom eksperimentu", pozvao je gledatelje televizije Z1 Jurič u svojoj emisiji Markov trg. Nakon tog poziva Z1 je prekinuo svaku suradnju s Juričem. 
 
"Z1 televizija s gnušanjem odbija sudjelovati u bilo kakvom istraživanju na način koji je objavio i najavio urednik i voditelj Marko Jurič, odgovoran za neprihvatljivi, neprofesionalan i gnjusan sadržaj emisije, na kojeg Z1 televizija, nažalost, nije mogla utjecati", stajalo je u priopćenju Z1 televizije. Ekstremni desničar Jurič tvrdi kako otkaz pred Božić otkriva mentalitet udbaških likvidatora. 
 
"Ovo što se meni dogodilo pokazuje koliko je zemlji i državi Hrvatskoj potreban jedan zdrav i kreativno agresivni kulturni nacionalizam, što god tko mislio o toj paradigmi", objavio je na svom Facebook profilu Jurič nakon otkaza. 

Vujić: Napadaju me jer sam branio Hasanbegovića
 
No, ni tu nije kraj nevoljama HNIP-ovaca jer je njihov Predsjednik Etičkog povjerenstva opet uhvaćen u plagiranju, a to je, kao i prije četiri godine, opet otkrio profesor Dejan Jović. 
 
Vujić je napisao članak "Eastern Mediterranean as gravitation centre od geopolitical battle for Euroasia", da bi se otkrilo da je početak članka prepisan s Wikipedie!? Vujićev članak u posljednji je trenutak izbačen iz časopisa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti "Europske studije", a nije više ni vidljiv na "Hrčku", središnjem portalu znanstvenih i stručnih časopisa.
 
"Ma nevjerojatno je da se hvatate toga. Sporna je samo jedna rečenica, ako je i to. Ja sam predao članak prije godinu i pol i nisam dobio ni jednu povratnu informaciju. Ne znam ništa o tome. Smješno je to i tragikomično da se vi novinari bavite sad s tim", rekao je Vujić za Index dodajući kako je vjerojatno na "tapetu" zbog toga što je davao podršku bivšem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću!? 

Vujić: Nevjerojatno je da me se i dalje napada 
 
Vujić je hrvatskoj javnosti postao poznatiji kao čovjek koji je prije četiri godine gotovo doslovno prepisao tri stranice članka profesora i tadašnjeg predsjednikova savjetnika Dejana Jovića u časopisu Međunarodne studije. Vujić je tada bio zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova, a njegov plagijat potresao je svojedobno hrvatsku znanstvenu zajednicu. Vujić se na kraju morao ispričavati Joviću. 
 
"Nevjerojatno je da me se i dalje poteže zbog toga i to zbog jedne greške, lapsusa. Ja sam uostalom zbog toga profesoru Joviću i ispričao", rekao je Vujić za Index na kraju. 
 
HNIP je udruga koju su pred izbornu kampanju 2015. godine osnovali Siniša Kovačić, Velimir Bujanec i slični radnici mahom opskurnih medija, a protežirali su politiku HDZ-a Tomislava Karamarka. Danas protežiraju radikalno desne političke stavove. 

Pročitajte više