HNK Split nije dobio novog intendanta, Lemu otpisali zbog duga kojeg su nabili prethodnici

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

GRADSKO vijeće Splita nije danas dalo prolaz Ivanu Leu Lemi, prijedlogu Kazališnog vijeća za novog intendanta splitskog HNK. Glasanju je prethodila rasprava, a samoj raspravi prethodila je intervencija kineziologa Marija Negotića, šefa gradske službe za društvene djelatnosti, i dogradonačelnice Jelene Hrgović. Lemi su dali negativno mišljenje, premda njihova intervencija nije predviđena natječajnim postupkom.

Kako se zna, s Lemom je zapelo jer nije pristao na ucjene oko imenovanja šefova Drame, Baleta i Opere. Kerum je odlučio na čelo Opere postaviti svog vijećnika Juru Bučevića, a problem je ispao i zbog Leminog direktora Baleta koji govori ekavicu. Marijana Puljak zaključila je da je vlasti problem svjetonazorski, a ne financijski.

"Imao sam i plan B koji bi potpuno sanirao dug"

"Sve je točno, tamo di sam ja, nisu oni. Tamo di su oni, nisam ja. Ne vidim ništa čudno", kazao nam je večeras Lemo nakon što je pratio raspravu u Splitu.  

Lemu su vladajući HDZ-ovci i HGS-ovci nominalno otpisali radi financija i dugova koje su nabili prethodnici na mjestu intendanta, a ne ekavice i kadroviranja. Još su naglasili kako su to napravili iz ljubavi prema kazalištu. 

"To su budalaštine, čudim se bilo kojem novinaru koji to ozbiljno shvaća", komentirao je Lemo.  

Valja reći da nikakav sanacijski plan nije bio dio natječaja.

"Nisam kamikaza, ni mazohist da bi se upustio u najzaduženije kazalište u regiji da nisam proučio brojeve i naučio ih napamet. Kroz četiri godine predvidio sam smanjivanje duga za 49 posto. Imao sam i plan B koji bi dug anulirao u cijelosti. To je trebao biti bonus", kazao nam je Lemo.

Odluka o Lemi donesena je van svih rokova tako da postoje i osnove za tužbu. 

Pročitajte više