HNK umirovio glumca, on napao ministricu: "Razgovor je bio arogantan, toksičan"

DRAGAN Despot, glumac HNK Zagreb, zbog navršenih 65 godina mora u penziju.

Tako su odlučili HNK i Ministarstvo kulture. On je o tome govorio u Direktu na RTL-u.

Na tvrdnju da je teško sjetiti se ovakvog slučaja s obzirom na to da igra glavnu ulogu u tri predstave, a dvije su otkazane jer ga nema, Despot je kazao da na plakatu u kazalištu piše da je glumac bolestan.

"Ja sam taj bolesni glumac, tako da je situacija teško objašnjiva. Ona je čisto kafkijanska. Ne znam kako bih obrazložio slučaj. Nisam se uspio dogovoriti s Ministarstvom kulture za produljenje svog radnog staža zbog pandemije i navale mladih ljudi koji traže radno mjesto i uloge u HNK, to je bilo obrazloženje", kazao je Despot.

"Računao sam, navršavajući 65 godina, da trebam u penziju. Stariji kolege su automatizmom produljivali staž i to je trajalo po tri godine za vrijeme pandemije, po toj logici javio sam se HNK, matičnoj kući, koja je proslijedila zamolbu Ministarstvu kulture.

"Osjetio sam taj sukob mene s nekim dehumaniziranim birokratizmom"

Kako su odnosi između Ministarstva i moje Uprave bili takvi da nisu komunicirali, bio sam prisiljen i nagovoren od Uprave da sam komuniciram s ministricom, na što sam komunicirao.

Razgovor je bio arogantan, po meni toksičan, takav da sam jednostavno šutio i slušao, nisam razumio taj jezik. Osjetio sam taj sukob mene s nekim dehumaniziranim birokratizmom na koji nisam imao dogovor.

Nakon trećeg zvanja javila mi se i demonstrativno mi rekla da mi produžuje radni staž do Nove godine, tj. do isteka godine u kojoj navršavam 65 godina", rekao je.

"Meni je to produljeno silom prilika do kraja godine, kao i ostalim radnicima u kulturi. Pomirio sam se s tim da idem u penziju od 1.1.2022., nije mi produljeno 6 mjeseci jer, da jest, išao bih za mjesec dana u mirovinu.

Nakon toga je trebala slijediti suradnja s HNK, slijedili su dogovori s ravnateljem, gdje mi je napomenuo da razmislim na koji način možemo nastaviti suradnju.

U razgovoru s predstavnikom sindikata Rebićem saznao sam da ne postoji zakonska prepreka i da mogu potpisati ugovor na skraćeno radno vrijeme i potpisivanje honorara po predstavi, što mi je rekla i ministrica. Do razgovora s ravnateljem i Upravom nije došlo neposredno prije predstave. Imao sam razgovor u petak, predstava je bila u ponedjeljak", kazao je.

Pročitajte više