Hrvatski narodni sabor BiH traži izmjene izbornog zakona

Screenshot: You Tube

HRVATSKI narodni sabor (HNS) BiH pozvao je danas, na obljetnicu potpisivanja Daytonskog sporazuma, na izmjene Izbornog zakona čime bi se Hrvatima omogućilo biranje političkih predstavnika kako su to dogovorili pregovarači prije 25 godina u američkoj vojnoj bazi.

"Držimo važnim naglasiti potrebu izmjena Izbornog zakona čime će se snažno doprinijeti stabilizaciji političkog dijaloga i viziji BiH kakvu je Dayton predvidio", navodi se u priopćenju HNS-a BiH koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke u toj zemlji.

"Izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni su u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda.“ 

Daytonski sporazum su potpisali Tuđman, Izetbegović i Milošević

U priopćenju se pojašnjava kako prema Daytonskome sporazumu temelj mira predstavljaju ravnopravni konstitutivni narodi i upozorava da se najčešće krše prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Iz HNS-a BiH su pozvali međunarodnu zajednicu angažiranu u BiH da prestane s toleriranjem prakse kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata.

Mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH su 21. studenog 1995. godine u zračnoj bazi Wright Patterson u američkom gradiću Daytonu potpisali su predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i tadašnje krnje Jugoslavije Slobodan Milošević.

 

Pročitajte više