HNS: Jedini pad 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Screenshot: Facebook

HRVATSKA narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) nazvala je sramotnom izjavu u kojoj je predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih na svojoj facebook stranici navela da 8. svibnja predstavlja "obljetnicu pada Zagreba i tragičan dan hrvatske povijesti".

"Nepojmljivo je da netko u 2019. promovira ustaštvo i mi u HNS-u, kao liberalnoj stranci koja se zalaže za otvoreno i tolerantno društvo to najstrože osuđujemo", rekao je glasnogovornik HNS-a Maro Alavanja , reagirajući na izjavu Esih o 74. obljetnici oslobođenja Grada Zagreba od fašista.

HNS: Jedini pad koji se dogodio 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih

Po njegovim riječima jedini pad koji se dogodio 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih.

"Posebno je skandalozno što se gospođa kandidira na izborima za Europski parlament, gdje bi, pretpostavljam, promovirala fašizam? To je krajnje sramotno", zaključio je Alavanja.

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) poručio je u srijedu kako bi se o statusu zastupnice Brune Esih (NRH) na facebooku naslovljenom "Obljetnica pada Zagreba - tragičan dan hrvatske povijesti" morali očitovati predsjednica Republike, čija je bila posebna izaslanica, te predsjednik HDZ-a s čije je liste Esih ušla u Hrvatski sabor.

Naveo je da je tijekom okupacije grada ubijeno 18 tisuća Zagrepčana, da ih je u NOB-u poginulo 26 tisuća, od kojih je ubijeno i osam tisuća pripadnika židovskog naroda. Narodnooslobodilačkoj vojsci priključilo se 50 tisuća Zagrepčana, iz Zagreba je bilo 28 narodnih heroja, naveo je.

Bruna Esih koja je i zastupnica u saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini navela je u objavi naslovljenoj „Obljetnica pada Zagreba – tragičan dan hrvatske povijesti” da obljetnica ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb simbolizira pokolje i pljačku.

"Jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira 'narodni jezik'; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto 'Lijepe naše', na radiju se izvodi 'Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...' Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom", napisala je Esih.

Pročitajte više