HNS kaže da neće sudjelovati u preslagivanju, zašto su onda HDZ-u potpisali smjenu Petrova?

Foto: Hina

GORDAN Jandroković popodne je rekao kako je HDZ skupio 79 potpisa za smjenu Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora.

Zanimljivo, Jandroković nije želio otkriti tko sačinjava saborsku većinu. Logično bi bilo zaključiti da su oni koji potpisuju smjenu ujedno i oni koji će podržati HDZ u preslagivanju većine.

HNS najžešći kritičar vlasti od prvog dana

No, to čini se nije tako. Naime, smjenu Petrova potpisali su HNS i IDS, stranke koje su do sada bile najjači kritičari HDZ-a. Štoviše, baš je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak skovao termin o Titanic vladi. Termin jest neduhovit i neoriginalan, ali je svakako znamenit. Od prvog dana HNS je najžešći kritičar HDZ-ove i Mostove vlasti.

"Na opću žalost, Vlada HDZ-a i Mosta u prvih 100 dana pokazala je da luta bez cilja i vizije, bez ijedne ozbiljne strategije i politike, na čelu s premijerom koji je izgubio svaki oblik autoriteta. Želimo upozoriti da zbog toga zemlja stagnira, građani ispaštaju, a dugoročno će takva neodgovornost Hrvatsku povući na dno", u siječnju ove godine iz HNS-a su opisali prvih sto dana vlade.

"S rastrošnim i prevelikim proračunom te kaosom na palubi, Vlada nalikuje na Titanik i samo je pitanje vremena kada će se nasukati na santu leda. Stoga, kada bismo u dvije riječi opisali aktualnu garnituru, onda bi to zasigurno bila Titanik Vlada koja opasno plovi prema potonuću", zaključuje se u siječanjskom priopćenju HNS-a.


Ništa bolje nisu govorili ni sljedećih mjeseci.

Upravo zbog toga je mnoge iznenadila činjenica što je HNS, za razliku od SDP-a, podržao HDZ-ovu inicijativu za smjenu Bože Petrova.

Beus Richembergh: Potpisali smo za smjenu Petrova, ali nismo za HDZ

Ipak, svi istaknuti HNS-ovci kao papagaji ponavljaju da u nikakvoj HDZ-ovoj saborskoj većini neće sudjelovati. Na konferenciji u petak popodne to je još jednom ponovio predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.

"Želja nam je u ovom trenutku naglasiti da se situacija koja je prouzročena 'koalicijom kaosa' HDZ-a i Mosta mora u što skorije vrijeme smiriti i stabilizirati. Hrvatska je država koja ima ozbiljne krizne točke - odnosi sa Slovenijom, granični problem, gospodarsko-financijsku ugrozu za sve proizvođače i dobavljače i zaposlenosti vezano za slučaj Agrokor, neriješen problem blokiranih u Hrvatskoj i u ovom trenutku najmanje što nam treba je dugotrajna politička kriza koja nije jasno artkulirana", upozorio je Vrdoljak na popodnevnoj konferenciji.

Isto nam je rekao i Goran Beus Richembergh koji je bio iznenađen što (ponovo) to pitamo.

On je, kaže, za smjenu Petrova. Ali ne iz razloga već zbog toga što je Petrov, kako smatraju, loš predsjednik. On kaže da nije potpisao zahtjev za smjenom ali samo zato što nije bio jutros u Saboru.


"HNS će glasati za smjenu Bože Petrova. Mislimo da je vladajuća ekipa, i HDZ-a i Most, dovela Hrvatsku u kaos. A ukoliko više nisu u koaliciji, a Most je to rekao, onda više ne mogu voditi ni Sabor. A na vladajućima je da dokažu da imaju većinu i da predlože novog predsjednika. Mi dok god ne znamo tko je ta većina, ne možemo biti ni za novog predsjednika", kaže Beus Richembergh.

"Predsjednik je rekao da su izbori najgora moguća varijanta jer u ovih 18 mjeseci ukupno koštaju oko milijardu kuna. No demokratski principi su jasni, ako nema većine u parlamentu, izbori su jedino legitimno rješenje", dodao je HNS-ovac.

Na naše pitanje, jasno je odgovorio da HNS neće podržati nikakvu HDZ-ovu većinu niti će sudjelovati u bilo kakvom preslagivanju.

"Ne, nećemo podržati HDZ-ovog predsjednika sabora", jasan je Beus Richembergh.

Kaže da ne postoji ni šansa da podrže ikakvu većinu koja bi nastala preslagivanjem. 

"Ne, ne postoji, niti potpora manjinskoj vladi, ni s lijeva ni s desna, mi ne želimo sudjelovati u preslagivanju s nikim tko je tvorio ove dvije vlade zbog kojih je Hrvatska u ovoj sad poziciji", jasan je Beus Richembergh.

Zastupnik HNS-a kaže da većina ili već postoji bez njih ili će se saznati nakon izbora.

"Ne koketiramo s nikim oko sastavljanja nove većine. Ona ili već postoji u parlamentu ili će se utvrditi nakon novih izbora. Treća varijanta nas ne zanima", kaže Beus Richembergh kojemu nije jasno zbog čega mediji uporno HNS guraju prema HDZ-u.

Mrak Taritaš: Neću sudjelovati ni u kakvom preslagivanju

Zašto je potpisala smjenu Petrova, pitali smo i Anku Mrak Taritaš. Ona je također rekla da nema šanse da podrži ikakvu HDZ-ovu većinu u parlamentu.

"Ponovit ću još jednom, neću sudjelovati u bilo kakvom preslagivanju niti s jedne niti s druge strane. Potpisala sam jer ne želim podržati nijednog kandidata MOST-a niti HDZ-a za izvršnu i zakonodavnu vlast. Isto tako glasat ću za smjenu ministra Marića te protiv bilo kakve nove parlamentarne većine koju predloži premijer Plenković. Ne vidim kakve bi to veze moglo imati s mojom kampanjom za gradske izbore", odgovorila nam je na naš upit Anka Mrak Taritaš.

No i dalje ostaje nejasan razlog zbog čega su HNS-ovci i IDS-ovci podržali zahtjev za smjenom Bože Petrova i na taj način Plenkoviću u ruke dali prilično jak adut u borbi protiv Mosta. A mogli su, kao kolege iz SDP-a, uzeti kokice i gledati rat do istrebljenja između koalicijskih partnera kojima se raspada i drugi brak u godinu dana.
 

Pročitajte više