HNS od HRT-a zahtjeva ponovo emitiranje Latinice

HNSovi saborski zastupnici Dragutin Lesar i Antun Kapraljević ne prihvaćaju HRTovo objašnjenje da su prilozi u "Latinici" napravljeni loše i neobjektivno, da nije saslušana i druga, prozvana strana i od odgovornih na HRTu zatražili da se u redovitom terminu ponovo emitira, ali cjelovita emisija posvećena podrijetlu imovine.

Tražimo emitiranje Latinice kako ju je pripremio urednik Denis Latin, bez ikakvih cenzorskih zahvata, zatražio je Lesar s današnje konferenecije za novinare.

Svoj zahtjev da se emisija ponovi HNS-ovci su objasnili željom da se zaštiti sloboda medija.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) jučer je izvijestila kako razlog uklanjanja dva priloga iz u ponedjeljak emitirane "Latinice" nije cenzura, već neprofesionalizam.

HRT u priopćenju navodi da je odluku o kraćenju priloga u kojima se analizira podrijetlo imovine aktualnog hrvatskog premijera, vodstvo HRT-a donijelo nakon što je utvrdilo da su u njemu izrečene "optužbe koje nisu potkrijepljene dokumentima".

Također se navodi da se pri odluci o skraćivanju vodilo računa da HRT zbog "Latinice" trenutno ima 13 sudskih sporova u kojima se od nje potražuje više od tri milijuna kuna.

Dodaje se i da je glavni urednik Informativnog programa Vladimir Rončević od Latina zahtjevao da se prilog prilagodi profesionalnim standardima, s čim se on složio, ali je odluku prepustio autoru priloga koji, kako kažu, "nije bio raspoložen

za osobnu intervenciju". U priopćenju se ne navodi tko je skratio sporni prilog.

Latin je, kako prenose pojedini mediji, najavio kako će podnijeti ostavku jer je emisija skraćena bez njegova znanja.

(Hina) xum/xsšh ysšh

Pročitajte više