HNS-ov zastupnik pohvalio HDZ zbog toga što nisu glasali za Bandićev GUP

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HNS-OV GRADSKI zastupnik Tomislav Stojak rekao je da su HDZ-ovi zastupnici pokazali principijelnost time što nisu glasali za zagrebački Generalni urbanistički plan (GUP)  i što nisu odustali od svojih amandmana, zbog čega novi GUP nije izglasan u Gradskoj skupštini.

"Izuzetno mi je drago da ovaj loš i štetan dokument nije prošao. Isto tako mi je drago da su kolege iz HDZ-a konačno pokazali dosljednu principijelnost. Od jučer ih pozivam da ne odustanu od svojih amandmana, nego da se gradonačelnik izjasni o njima", rekao je Stojak.

Sada, bez obzira na političko opredjeljenje, ističe, imaju šansu napraviti puno kvalitetnije razvojne projekte u Zagrebu od onoga što je predviđao ovaj GUP.

"Nadam se da ćemo sada svi biti na visini zadatka da napravimo Zagreb po mjeri Zagrepčana, a ne pojedinih investitora za koje nitko nije znao koji su", istaknuo je.

Sada, dodaje, trebaju razmišljati o budućnosti Zagreba i potpuno novom planu razvoja koji će uključivati sve ono što moderan europski grad 21. stoljeća mora imati, sve što ovaj GUP nije bio.

"Držimo do principa"

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš izjavio je da su time što nisu podržali izmjene GUP-a jer Bandićevi zastupnici nisu podržali njihove amandmane pokazali da su demokratska stranka koja drži do principa te da ostaju u koaliciji s Bandićem.

"Mi smo pokazali da smo demokratska stranka koja drži do principa i pokazali smo našu vjerodostojnost. No, to što nismo podržali GUP jer nisu podržani naši amandmani ne znači da dalje nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Zagrebu", rekao je Ilijaš novinarima. 

Rekao je da su HDZ-ovci i ovaj put pokazali svoj stav, kao i kad su bili protiv prijedloga o kompostani u Obreščici i reciklažnog dvorišta u kojem se trebao usitnjavati građevinski otpad.

Kaže da oporba, koja sada likuje, time izvodi performanse, a oni u HDZ-u djeluju i rade. 

Na pitanje ostaje li HDZ u koaliciji s Bandićem, budući da su srušili jedan od njegovih najvažnijih dokumenata, Ilijaš je rekao da je nastavak sjednice Gradske skupštine u tijeku, a zastupnici HDZ-a i dalje podržavaju točke za koje smatraju da su u redu.

"Što se nas tiče, i dalje ćemo raditi na temelju sporazuma sa strankom gradonačelnika Bandića", poručio je Ilijaš. 

Dobra prilika za nove izmjene GUP-a

Ocijenio je kako je današnje neizglasavanje GUP-a dobra prilika da se krene u nove izmjene GUP-a u koje treba uključiti što više javnosti i struke.

Upitan boji li se Bandićeve najave da će u budućnosti "skinuti rukavice i drugačije krenuti razgovarati", Ilijaš je poručio da "gradonačelnik ima puno pravo raditi ono što želi s obzirom na to da je izabran na neposrednim izborima".

"Mi s te strane nemamo problema. Mi nismo imali nikakvih utjecaja, dapače, predsjednik stranke Andrej Plenković dao je otvorene ruke da Gradska organizacija HDZ-a samostalno donese odluku", rekao je. 

Gradski HDZ podržava točke na dnevnom redu koje nisu sporne. GUP je bitan, ali isto tako bitan je i proračun, a kod proračuna su amandmani bili prihvaćeni pa smo ga podržali, ističe Ilijaš. 

Pročitajte više