Hoće li biti veliki prosvjed u Vukovaru? Penava: O tome ćemo kad dođe vrijeme

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

VUKOVARSKI gradonačelnik Ivan Penava izjavio je da će o eventualnim novim prosvjedima u Vukovaru govoriti kada za to dođe vrijeme, a svoj odnos s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem rješavat će unutar stranke.

Penava je nakon susreta s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković rekao novinarima da će o prosvjedima na vrijeme dobiti potpunu informaciju, a na upit hoće li se danas naći s Plenkovićem na otvorenju 54. Vinkovačkih jeseni odgovorio je da između njega i premijera nije bilo nikakvih problema u komunikaciji, te da će se vidjeti "ako bude mogućnosti".

Vukovarski gradonačelnik komentirao je i svoju objavu na društvenim mrežama o ponovljenom suđenju Marijanu Živkoviću, ocu dvaju sinova poginulih u agresiji na Vukovar, zbog razbijanja dvojezičnih ploča na zgradi Policijske postaje Vukovar tijekom prosvjeda u rujnu 2013. godine.

"Sramim se institucija ove države i osoba koje ih vode na ovakav način", napisao je Penava, zbog čega ga je kritizirao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Kaže da njegova izjava pogađa u srž

U toj je objavi podsjetio na članak 58. Ustava o posebnoj skrbi države prema zaštiti branitelja, ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih branitelja te uputio kritike na račun sutkinje ocijenivši da bi "stav svakog suca u postupku u kojem sudi trebao biti službeni stav hrvatskog pravosuđa i Republike Hrvatske".

"Objava je vrlo precizna, pogađa srž, bit stvari, ona je jasna i nedvosmislena i to je sve što po tom pitanju mogu reći jer je objava sročena na način da se s njom ne može manipulirati", ustvrdio je Penava.

Upitan o odluci Ustavnog suda o rješavanju pitanja nacionalnih manjina u vukovarskom Statutu, Penava je najavio da će se o toj problematici na Gradskom vijeću razgovarati tijekom listopada.

Pročitajte više