Hoće li burza reagirati na nagodbu u Agrokoru?

Foto:Tomislav Miletić/Marko Lukunić/Davor Puklavec/Pixsell

NA Zagrebačkoj se burzi očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što su dan prije blago porasli, a vidjet će se hoće li uslijediti kakva značajnija reakcija tržišta na nagodbu u Agrokoru.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,27 posto, na 1.820 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,46 posto, na 1.051 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,4 milijuna kuna, što je gotovo milijun kuna manje nego dan prije.

”Na burzi su jučer tijekom jutra indeksi bili u minusu da bi se kasnije probili u pozitivno područje, što možemo smatrati reakcijom na vijest o nagodbi u Agrokoru. No, radi se o blagoj reakciji, s obzirom da je promet bio skroman”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako će tržište reagirati na nagodbu u Agrokoru?

Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, dok će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Najveći promet, oko 735 tisuća kuna, jučer je na burzi ostvaren povlaštenom dionicom Adris grupe, pri čemu joj je cijena porasla za 0,2 posto, na 426 kuna.

S prometom od oko 684 tisuće kuna slijedila je dionica Zagrebačke banke, koja je pojeftinila 0,7 posto, na 60 kuna.

Uz promet od oko 480 tisuća kuna, cijena dionice HT-a porasla je, pak, za 0,3 posto, na 149,50 kuna. U blok transakciji tom je dionicom ostvaren i dodatni promet od oko 2 milijuna kuna, po cijeni od 149 kuna.

Za najvećih 1,25 posto jučer je među likvidnijim izdanjima poskupila dionica Valamar Riviere, dok je dionica HUP-a Zagreb pojeftinila za najvećih 12,8 posto.

„Danas očekujem stagnaciju Crobex indeksa, a vidjet ćemo hoće li biti nekih daljnjih reakcija tržišta na nagodbu u Agrokoru”, kaže Roman Rinkovec.

Pročitajte više