Hoće li ECB intervenirati?

AMERIČKI dolar prošloga je tjedna na svjetskim tržištima deviza dosegnuo najvišu razinu u zadnjih mjesec dana u odnosu na euro te gotovo najvišu razinu u tri mjeseca prema jenu, nakon što su dužnosnici eurozone ponovno pokazali zabrinutost glede snažnog rasta jedinstvene valute.

Dolar je ojačao 0,23 posto u odnosu na euro, koji iznosi 1,2493 dolara. Istodobno, u odnosu na jen gotovo se i nije mijenjao, ostavši blizu 109 jena, točnije 108,96 jena.

Ulagači su se držali na oprezu nakon što je njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio da snažan euro pogađa njemački izvoz te kazao kako bi Europska središnja banka (ECB) morala riješiti taj problem. Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin dijeli mišljenje svojeg njemačkog kolege.

U medijima se počelo špekulirati glede spremnosti europskih i japanskih monetarnih vlasti na intervencije s ciljem zaustavljanja jačanja eura ukoliko premaši 1,35 dolara. "Glavna stvar koja zaokuplja pozornost tržišta su razlike između američkih i ključnih kamatnih stopa eurozone. Ako mora doći do ECB-ova rezanju kamata, to bi bilo loše za euro, a dobro za dolar - to je razlog zašto euro sada proživljava teže razdoblje", kazao je valutni strateg KBC-a u Bruxellesu, Peter Fontaine. "No, suviše je preuranjeno ozbiljno govoriti o ECB-ovu smanjenju kamatnih stopa. ECB je u prošlosti pokazao da nije previše agresivan".

Član ECB-ovog odbora Nicholas Garganas pokušao je smiriti situaciju, kazavši u intervjuu za Financial Times da snažan euro ne guši rast gospodarstva eurozone te savjetovao spokojnost glede pitanja valutnih tečajeva. "Uvijek postoje sitne razlike između političara i središnje banke. Pitanje je koliko dugo ECB može opravdavati odgađanje smanjenja kamatnih stopa kada se stopa inflacije kreće ispod ciljane o kojoj se govori", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u Societe Generale.

Oslabivši prema dolaru, tečaj eura spustio se i 0,3 posto prema jenu, tako da stoji 136,13 jena.

Ranije u tjednu na dolar je negativno utjecala vijest o oštrom padu povjerenja potrošača u SAD-u u veljači, što ukazuje na rastuće nezadovoljstvo među američkim potrošačima zbog premalo novih radnih mjesta. To ne sluti na dobro za dolar, drže analitičari, obzirom da su očekivanja održavanja niskih kamatnih stopa, uz zabrinutosti oko proračunskog i manjka platne bilance, glavni razlozi dvogodišnjeg trenda slabljenja dolara. "Slabije od očekivanja potrošačko raspoloženje podsjetilo je tržišta da je politika održavanja niskih kamatnih stopa i dalje na snazi", kazala je valutna analitičarka iz CSFB-a Mary Davies.

Pročitajte više