STRUČNJACI SU "ZA" Hoće li Kujundžićevo ministarstvo uvesti obavezno cijepljenje protiv pneumokoka?

Foto: 123rf

HRVATSKA je među rijetkim europskim zemljama, jedina u EU uz Rumunjsku i Estoniju, u kojoj cijepljenje protiv pneumokoka nije uvršteno u kalendar obaveznog cijepljenja, iako je to jedini način za smanjivanje broja pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole, objavila je Hina.

Na teret HZZO-a u Hrvatskoj se protiv pneumokoka mogu sada cijepiti samo djeca rođena s  težim srčanim anomalijama i starije dobne skupine oboljelih od dijabetesa, srčanih i kroničnih plućnih bolesti. Ostali cjepivo plaćaju u prosjeku između 300 i 400 kuna.

No, imunolozi ističu da što širi krug populacije treba biti obuhvaćen cijepljenjem da bi se pneumokokna bolest prevenirala. Istodobno, pedijatri često ne informiraju roditelje da mogu cijepiti dijete protiv pneumokoka. Iako cjepivo košta, trošak cijepljenja vraća se zdravstvenom sustavu smanjenjem bolovanja roditelja, izostanaka djece iz škole zbog akutne upale srednjeg uha i pluća.

Uvođenje već iduće godine?

"Predlaže se prilikom planiranja programa cijepljenja za sljedeću godinu predložiti uvođenje cijepljenja protiv pneumokoka za sve kategorije stanovništva", izjavila je za HRT Iva Pem Novosel iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Čeka se odobrenje Ministarstva zdravlja. Ministar Kujundžić je nedavno kazao: "Ako stručnjaci budu definitivno spoznali da će pneumokok odnositi živote, onda ćemo tome pristupiti. Sada to analiziramo, a definitivne odluke nema"

Pročitajte više