Hoće li napad projektilom na Saudijsku Arabiju eskalirati u rat između te zemlje, SAD-a i Irana?

Foto: Wikimedia Commons

IAKO je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela nove sankcije Iranu nakon testiranja balističkog projektila, njihovi saveznici u Jemenu dodatno su produbili tenzije u regiji novim napadom.

>> Ispaljen balistički projektil na glavni grad Saudijske Arabije?

Izgleda da jemenski pobunjenici imaju balističke projektile dometa 1000 km

Podsjetimo, novinska agencija SABA pod kontrolom Hutija, pobunjene šijitske manjine u Jemenu koja je u savezu s Iranom izvijestila je kako je balistički projektil koji su sinoć ispalile pobunjeničke snage pogodio saudijsku vojnu bazu u blizini glavnog grada Saudijske Arabije Rijada, prenosi Associated Press.

"Test je bio uspješan i projektil je pogodio svoju metu s velikom preciznošću", navodi se u izvještaju SABA.-e. Udaljenost između Rijada i jemenskog glavnog grada Sanaae je oko 1000 km.

Napad na saudijsku fregatu i vojnu bazu prošlog tjedna, više od 80 ubijenih vojnika?

Ovo, doduše, nije prvi napad na saudijske snage. Prošlog tjedna, Hutiji su napali saudijski ratni brod pored luke Al Hudajdah u zapadnom Jemenu trima motornim čamcima napunjenim eksplozivom. Jedan od čamaca na samoubilačkoj misiji uspješno se zabio u brod, koji nije potopljen, ali je prema tvrdnjama saudijskih vlasti ubijeno dvoje i ranjeno još troje mornara.

Isto tako, prije tjedan dana pobunjenički projektil tipa Borkan-1 navodno je ubio 80 vojnika koalicije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u vojnoj bazi smještenoj na otoku Zukar u Crvenom moru. Taj napad saudijske vlasti nikad nisu potvrdile, ali ni demantirale.

No ovo je prvi napad balističkim projektilom tipa Scud. "Saudijska Arabija sada je u dometu naših projektila i, uz božju pomoć, uslijedit će i veći napadi", poručila je pobunjenička vlada, a prenosi njihova novinska agencija SABA.

Vojne vježbe za "napad na cionistički entitet"

Još veću zabrinutost izaziva nedavna vojna vježba koju su jemenski pobunjenici izveli. Kako izvještava Ynet, u snimci objavljenoj na stranicama libanonskog Hezbolaha, još jednog paravojnog iranskog saveznika u regiji, jemenski pobunenici u vojnoj vježbi simulirali su napad na "cionistički entitet" Izrael. U snimci se jasno vidi izraelska zastava, a militanti prijete da su "spremni za vas na svakom komadu zemlje", dok je zastava Hutija "ukrašena" natpisom : "Smrt Americi, smrt Izraelu, smrt Židovima".

Čak i usred napada na saudijsku fregatu, bombaše samoubojice se navodno moglo čuti kako viču: "Smrt Izraelu!"

Arapsko-francuski analitičar Katar Abu Diab, koji predaje na Sveučilištu u Parizu, komentirao je za Voice Of America kako su ovaj posljednji napad balističkim projektilom, kao i raniji napad na saudijsku fregatu, izvedeni s ciljem testiranja reakcije nove vlasti. u Washingtonu. No Trumpova administracija reagirala je mnogo odlučnije od bivše Obamine.

Diab ipak ne očekuje izravan sukob između SAD-a i Irana oko Jemena te sugerira da je Teheran preferira sukobe preko posrednika i napade manjih razmjera u Iraku, Bahreinu i Jemenu.

Bivši iranski predsjednik: Trump bi mogao izazvati rat s Iranom

Međutim, bivši iranski predsjednik mnogo je pesimističniji u svojoj procjeni. Abolhasan Bani Sadr izrazio je za VoA ozbiljnu zabrinutost da bi žestoka retorika Trumpove administracije, zajedno s novim sankcijama koje je uvela Iranu, mogla biti iskra koja će dovesti do rata.

Iran i Saudijska Arabija, upozorava Sadr, već ratuje preko posrednika u čak šest zemalja u regiji. a situacija će se samo pogoršati ako SAD ne pomognu deeskalirati napetu situaciju. Osim toga, oštri stav SAD-a mogao bi "potkopati dugogodišnje protivljenje iranskog naroda nekima od politika svojeg režima".

Trump je u nedavnom intervjuu iznio mišljenje kako "Iran potpuno ignorira SAD", a njegov ministar obrane James Mattis nazvao je Iran "najvećim državnim sponzorom terorizma na svijetu".

 

Pročitajte više