Hoće li nas opelješiti preko Pelješkog mosta, zanima li ikoga?

POZIV predsjednika Stjepana Mesića, sudeći prema onome što smo čuli danas, ostat će neuslišen. Govorimo o onoj njegovoj primjedbi da mu je "malo čudno" što su u okolici Pelješkog mosta prodani milijuni kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta iz kojih zasigurno neće rasti trska te o njegovom "nadam se da će policija i porezne službe obaviti svoj dio posla".

"Izjavu predsjednika Mesića nećemo komentirati niti vam išta mogu reći o tome, pošto ne komentiramo izjave političara", kaže nam načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. Što se tiče poreznih službi koje Mesić spominje, ministar financija Ivan Šuker nam je rekao da njegov resor tu nema što raditi pošto se radi o stranom investicijskom fondu.

Za fondove nadležna Hanfa

"Za fondove je nadležna Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga", kazao nam je kratko Šuker, odbacujući nadležnost poreznika. Tako se trenutno pelješkim pašnjacima čudi jedino Predsjednik, jer se, barem zasad, nije oglasila ni Hanfa, ali ni Ured za sprječavanje pranja novca, koji je samostalna unutarnja ustrojstvena jedinica u sastavu Ministarstva financija. Njih bi možda moglo zanimati porijeklo novca tog Fonda.

Tamo kažu da novac pripada velikim institucionalnim investitorima iz Londona i SAD-a, osiguravajućem društvu iz Izraela te mirovinskom fondu iz Danske.

Zašto ih nije briga za GUP?

Coorporatie Emac Illyrian Land Fond je danas, podsjetimo, naveo kako je postao vlasnikom 4,1 milijun kvadratnih metara zemljišta u Dubi Stonskoj "na osnovu intenzivnog proučavanja zakona i mogućnosti daljnjeg razvoja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije". Nisu naveli zašto se nisu osjećali sputani činjenicom da na tom području nije donesen generalni urbanistički plan i da je na mjestu na kojemu oni misle uzdizati "resort ekološkog turizma visoke kvalitete"  još uvijek u planu jedino pašnjak.

Odgovor na pitanja, u najmanju ruku, o povlaštenoj informaciji skore izmjene GUP-a očekujemo i od Teodorinka Renca Pecotića koji je zastupnik CEILF-a u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku. On nam je danas kazao da s novinarima neće komunicirati neposredno i bez odvjetnika i da pozadina koju nam je po vlastitom uvidu u situaciju ispričao novinar Gordan Malić nema veze s pameću.

No, ima li veze s pameću odbaciti postojanje veze između najveće kapitalne investicije u Hrvatskoj trenutno, drugom najvećem visećem mostu u Europi (cijena 1,94 milijarde kuna) i prodaje milijuna kvadrata zemljišta pašnjaka čarobnim štapićem pretvorenih u građevinsko tlo, gdje će se pružati sva potrebna infrastruktura, plaćena javnim novcem?

A.B.

Pročitajte više