Hoće li Plenković danas iz vlade izbaciti HNS?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"MOLIM tajnicu vlade da pripremi odluku o razrješenju trojice Mostovih ministara."

Rečenica je to koju je premijer Andrej Plenković izgovorio prije nešto više od dvije godine u izravnom prijenosu sjednice vlade i tako nezapamćenim potezom izazvao potres na političkoj sceni. 

Iz vlade je izletio Most čija dvojica ministara (treći nije bio prisutan) nisu podržali ministra Zdravka Marića o čijem se nepovjerenju trebalo glasati u saboru, a u vladu je uskočio - HNS. 

Prije dvije godine umjesto Mosta u vladu uskočio HNS, a sada bi iz nje mogao izletjeti

Sada bi upravo HNS iz te vlade mogao izletjeti. 

Sinoć je ministar uprave Lovro Kuščević na sastanku dao ostavku koju je Plenković prihvatio. 

Afera koju je otkrio Index te ju dalje odmotavao s mnogim medijima dovela je do toga da za Kuščevića i Plenkovića nije bilo drugog izlaza osim odlaska ministra.

Kuščević, duboko potresen nekretninskom aferom, dao je ostavku na mjesto ministra u vladi i političkog tajnika HDZ-a i to, kako je nimalo inovativno rekao, jer ne želi biti uteg vladi i HDZ-u. 

No odlaskom Kuščevića problemi za Plenkovića i HDZ nisu ni blizu završili. 

Plenković ima dvije opcije

Danas poslijepodne trebao bi se održati Plenkovićev sastanak s koalicijskim partnerima, među kojima je i HNS koji je prošloga tjedna javno istupio protiv dojučerašnjeg ministra s kojim su bili u vladi, na što je Plenković odgovorio da "ne podnosi ultimatume".

Plenković na današnjem sastanku ima dvije opcije - zadržati HNS u vladi i pokazati slabost (zbog sličnog je razloga prije nešto više od dvije godine iz vlade izbacio Most) ili ga izbaciti i vjerojatno prouzročiti ozbiljnu nestabilnost vlasti.

Ono što HNS-u donekle olakšava poziciju, i po čemu se ova situacija ipak razlikuje od one s Mostom, jest to što se Plenković ipak morao riješiti Kuščevića, kao i to što HNS nije jedini od koalicijskih partnera koji se javno pobunio protiv Kuščevića. Učinili su to, doduše malo bitni, Branko Hrg iz HDS-a i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. No ovaj potonji je kazao kako iz vlade treba otići i HNS.

Mnogo važniji Plenkovićev koalicijski partner Milan Bandić sa svojim "žetončićima" šuti, no između Bandića i HNS-a se u više navrata pokazivala otvorena netrpeljivost, a višestrukom Uskokovu optuženiku i gradonačelniku Zagreba posebno je smetala HNS-ova nestranačka ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 

Ako izbaci HNS, Plenković će ovisiti o Bandiću

Upravo će o Bandiću i njegovim šarolikim "žetončićima" ovisiti Plenković ako danas objavi da izbacuje HNS iz vlade. 

No, iako se u propalom pokušaju saborskog udara na Blaženku Divjak pokazalo da Bandić ne kontrolira potpuno ljude koje naziva svojim žetončićima, riječ je o zastupnicima koji bi vjerojatno učinili sve da ostanu zastupnici jer znaju da će na novim izborima do saborske fotelje doći teško ili nikako. 

Plenkoviću to omogućava da se HNS-a riješi lakše nego što je to učinio s Mostom. 

Tada je morao sklopiti koaliciju upravo s HNS-om da bi nastavio vladati, a sada, barem teoretski, može nastaviti vladati i bez dodatnih prekrajanja većine. 

Ovdje je, međutim, vrlo važno kako bi se u toj situaciji postavio SDSS Milorada Pupovca i manjinci koji nisu pod kontrolom Milana Bandića. 

Pročitajte više