Utvrđeni propusti: Šef bolnice koji je cijepio rodbinu iz Posušja mogao bi odgovarati

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

U SLUČAJU ravnatelja dubrovačke bolnice Marija Bekića, HDZ-ovca koji je preko reda cijepio užu i širu rodbinu, visoko pozicionirane djelatnike MUP-a i određene svećenike, ipak su utvrđene nepravilnosti. 

Iz Ministarstva zdravstva smo dobili informaciju da će protiv Bekića biti pokrenut postupak. 

"Ono što možemo potvrditi je činjenicu da je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, kao neovisna i samostalna ustrojstvena jedinica, tijekom nadzora utvrdila odstupanja od Plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv COVID-19 te je sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u okviru svojih ovlasti, ustupila predmet na postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori dana 3. ožujka 2021.

Vjerujemo da će Hrvatska liječnička komora sagledati sve elemente slučaja te da će se očitovati o mogućoj povredi načela medicinske etike i deontologije te ovisno o utvrđenim činjenicama, a u skladu sa Statutom i drugim aktima Hrvatske liječničke komore, pokrenuti daljnji mogući disciplinski postupak", kazali su iz Ministarstva. 

Ako se utvrdi da je Bekić počinio lakše povrede dužnosti, izreći će mu se opomena ili novčana kazna. Pokaže li se da je počinio teže povrede dužnosti, očekuju ga ukor, javni ukor, novčana kazna te privremeno ili trajno oduzimanje odobrenja za samostalan rad.

Odstupao od propisanih uputa

Zdravstveno-inspekcijski nadzor obavljan je u Općoj bolnici Dubrovnik od 22. do 25. veljače. 

Nakon što je Index razotkrio da je Bekić cijepio punicu i punca iz Posušja jer mu redovno čuvaju djecu koja žive u Dubrovniku, u očitovanju Ministarstvu zdravstva ravnatelj bolnice pravdao se da nisu postojale upute što učiniti s viškom cjepiva onda kad ih je odlučio cijepiti. 

"S obzirom na to da u tom trenutku nije bio reguliran postupak s ostatkom cjepiva, imao sam pritiske javnosti za cijepljenjem", govorio je Bekić. 

Podsjetimo, naši izvori tvrdili su da je dio obitelji cijepio 5. veljače u jutarnjim satima. Uputa za organizaciju cijepljenja objavljena je 14. siječnja, dakle 23 dana ranije. 

Šire se i neke dezinformacije

U međuvremenu se pojavila informacija da je hrvatska Liječnička komora odlučila da protiv njega neće biti pokrenut postupak jer nisu pronađene nepravilnosti, no iz HLK su to demantirali, a i Ministarstvo zdravstva se od tih tvrdnji ograđuje. 

"Ne možemo potvrditi navode u medijima o odluci 'liječničke komisije' o nekršenju načela medicinske etike ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik", kazali su iz Ministarstva. 

Bekić: Cijepljeni su moji roditelji te punac i punica

Ministarstvo zdravstva dostavilo nam je Bekićevo očitovanje koje smo objavili 22. veljače. 

U njemu piše: 

"Osim zaposlenika bolnice cijepljeno je i 36 pacijenata OB Dubrovnik na hemodijalizi te još 65 vanjskih osoba, među kojima su djelatnici MUP-a, stariji svećenici s komorbiditetima, te kronični bolesnici koji su inače pacijenti Opće bolnice Dubrovnik.

Cijepljena je moja supruga, koja je zdravstveni djelatnik Doma zdravlja (stomatolog), moji roditelji, te punac i punica koji spadaju u ugrožene skupine, obzirom na godine života i komorbiditete", navodi Bekić u odgovoru koji je nakon nekoliko dana zvanja dostavio Ministarstvu.

"Kao što je poznato, naime i supruga i ja smo kao zdravstveni djelatnici izloženi riziku od oboljenja bolesti COVID-19, a ja sam od početka epidemije praktički 24 sata u bolnici, obavljam poslove ravnatelja, koordinatora za COVID-19, te dežuram kao dežurni kirurg traumatolog, kao i po potrebi na tzv. covid odjelu", piše Bekić.

"Moji roditelji i punac i punica čuvaju moje četvero djece"

Sljedeće rečenice posebno su zanimljive:

"Inače, i moji roditelji i punac i punica čuvaju mojih četvero djece, od kojih je dvoje preboljelo COVID-19, a preostalo dvoje su povremeno u samoizolaciji", javlja ravnatelj bolnice Ministarstvu. 

Poručuje kako ni za koga nisu osiguravane posebne doze cjepiva, osim za predbilježene djelatnike OB-a Dubrovnik. 

"Naime, sve ostale osobe cijepljene su isključivo ostatkom cjepiva, a koje se pojavljuje rastvaranjem bočica cjepiva. S obzirom na to da u tom trenutku nije bio reguliran postupak s ostatkom cjepiva, imao sam pritiske javnosti za cijepljenjem.

S obzirom na to da primarna zdravstvena zaštita nije započela procjepljivanje na ovom području, u najboljoj mogućoj namjeri iskoristio sam navedeni ostatak za osobe kod kojih je postajala indikacija za cijepljenje, a od kojih mi je većina nepoznata", dodao je Bekić.

Pročitajte više